Duitsland voetbalt weer, maar hoe gaat het in Engeland, Spanje en Italië?

0
94

Er wordt weer gevoetbald in Europa. Afgelopen zaterdagmiddag werd de Duitse competitie hervat met de derby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04. Maandagavond werd de 26ste speelronde afgesloten met het duel tussen Werder Bremen en Bayer Leverkusen.

De Duitse voetbalbond is er in geslaagd om midden in de wereldwijde coronacrisis de voetbalcompetitie toch te laten hervatten. Maar hoe gaat het in die andere drie grote voetballanden?

Engeland: herstart 12 juni?

Een eventuele doorstart van de Premier League is op 12 juni gezet, al is dat met potlood opgeschreven, zo benadrukt directeur Richard Masters van de Premier League.

“Zodra we duidelijkheid hebben over wat er nodig is om fysiek weer op niveau te komen, dan kunnen we het over een datum hebben om weer te voetballen. We richten ons weliswaar op 12 juni, maar we bekijken dit stap voor stap.”

Er klinken al geluiden dat de herstart wordt verschoven van 12 juni naar 19 juni of 26 juni, omdat de spelers meer voorbereidingstijd zouden willen.

In de Engelse Premier League bereikten de twintig voetbalclubs een akkoord om vanaf vandaag de groepstraining te hervatten. Dat gebeurde in samenspraak met competitie-officials, medische experts en de Britse regering.

Er gaat in kleine groepen worden getraind, spelers mogen geen contact hebben (dus ook tackles zijn verboden) en de voetballers worden twee keer per week getest.

Er wordt sinds 9 maart niet meer gevoetbald in de Premier League en er staan nog 92 wedstrijden op het programma. Liverpool is koploper en heeft een voorsprong van 25 punten op Manchester City.

“Er zijn ergere dingen in het leven dan geen kampioen worden…”, stelde Liverpool-trainer Jurgen Klopp nuchter. “Maar een annulering van het seizoen zou voor mij persoonlijk wel als onrechtvaardig aanvoelen. Als sportman is dat voor mij het slechtst denkbare scenario: dat het seizoen ongeldig en dus nietig wordt verklaard.”

Spanje: herstart 12 juni?

De voetbalclubs uit de twee hoogste Spaanse profdivisies hebben vanaf maandag de trainingen in kleine groepen hervat. Dat gebeurt wel nog in afgeslankte vorm met maximaal tien spelers bij elkaar. Dit aantal wordt mogelijk vanaf volgende week verhoogd naar veertien spelers in groepsverband.

Een hervatting van de voetbalwedstrijden komt daarmee weer een stap dichterbij in Spanje. Voorzitter Javier Tebas van La Liga sprak vorige week de hoop uit dat de Spaanse voetbalcompetitie mogelijk op 12 juni weer van start gaat.

Dat zou naar verluidt gaan om de derby tussen Sevilla, de club van voormalig PSV’er Luuk de Jong, en Real Betis.

Het ministerie van Volksgezondheid in Spanje versoepelde zaterdag de regels voor topsporters, waarmee de clubs in de eerste en tweede profliga de derde fase van het opstartprotocol ingaan.

De vierde en laatste fase is volledige groepstraining, maar dat moment is nog niet nabij. Er moeten in Spanje nog elf speelronden worden voltooid. Barcelona staat op de eerste plaats. Real Madrid volgt op twee punten.

Italië: herstart 15 juni?

In Italië heerst nog veel onzekerheid over de Serie A. Dat komt onder meer omdat het door de regering opgelegde medisch protocol niet duidelijk is.

Diverse clubs hebben er daarom voor gekozen om het systeem van individuele training van de spelers voorlopig aan te houden en trainen dus nog niet in groepsverband.

Het was de bedoeling dat de groepstraining vanaf maandag weer mogelijk zou zijn. Vandaag moet er meer duidelijkheid vanuit de overheid komen over de medische protocollen.

De Italiaanse voetbalbond FIGC heeft laten weten dat er in ieder geval niet voor 15 juni wordt gespeeld. Tot dat moment mogen er in Italië geen sportevenementen worden georganiseerd.

Cristiano Ronaldo hervat vandaag overigens de training bij Juventus. De Portugees zat verplicht veertien dagen in quarantaine, nadat hij in Turijn was teruggekeerd vanuit zijn woning op Madeira.

Bron: nos.nl