Dumoulin begint wielerseizoen met minder stress dan vorig jaar

0
353

Bauke Mollema en Steven Kruijswijk hebben zich in 2019 al laten zien, vandaag rijdt ook Tom Dumoulin zijn eerste koers van het jaar. De succesvolste Nederlandse wielrenner van de laatste jaren staat in Abu Dhabi aan de start van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten.

“Ik ben hier omdat het weer me goed bevalt en het parcours mooi is. Er zijn twee finishes bergop en een ploegentijdrit”, zegt Dumoulin. “En dit is een WorldTour-wedstrijd waarin we mooi kunnen scoren met de ploeg.”

Op de achtergrond spelen er meer belangen. De Ronde van de Emiraten wordt georganiseerd door RCS, dat ook de Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo en de Giro d’Italia runt, koersen die Dumoulin ook rijdt dit seizoen.

Als Dumoulin zich na de Giro fris genoeg voelt, staat hij begin juli in Brussel ook aan het vertrek van de Ronde van Frankrijk.

Maar Verona en Parijs zijn nog ver weg. De afgelopen weken heeft Dumoulin zich voorbereid op Tenerife. “Trainingskampen zijn het nieuwe koersen. Vaak ben ik heel goed na een hoogtestage, ik word daar echt beter van.”

“Maar doe ik het graag? Ja en nee. Ik vind het wel leuk om in de bergen te rijden, maar veel en lang weg zijn van huis vind ik minder leuk.”

‘Minder stress dan vorig jaar’

Vorig jaar zat Dumoulin in februari en maart niet lekker in zijn vel. Hij reed voorbereidingswedstrijden met frustraties in zijn lijf.

“Ik sta hier sowieso met een beter gevoel, met minder stress. Of ik beter rijd, weet ik niet. Deze ronde maakt of breekt mijn seizoen niet. Ik wil proberen de Giro te winnen, de ambities zijn groot.”