Dumoulin leeft mee met Froome: ‘Verschrikkelijk voor hem en het wielrennen’

0
308

Door de harde val van Chris Froome, die tijdens de verkenning van het parcours van de tijdrit in het Criterium du Dauphiné onderuitging, is Tom Dumoulin een grote concurrent voor de eindzege in de Tour de France kwijt. Maar dat is niet het eerste waar de Limburger aan dacht toen het nieuws tot hem was gekomen.

“Het is verschrikkelijk voor hem en het wielrennen in het algemeen”, reageert Dumoulin, die, net als de onfortuinlijke Brit van plan was, in de Franse etappekoers zijn vorm test. In de Alpenkoers moet blijken of zijn gehavend uit de Giro gekomen lichaam sterk genoeg is om volgende maand een rol van betekenis te kunnen spelen in de Ronde van Frankrijk.

Dumoulin denkt wel te weten hoe het ongeluk met Froome heeft kunnen gebeuren. Hij verwijst naar een dorpje waar heftige windvlagen fietsen gevaarlijk maakte. “Daar kwam af en toe de wind tussen de huizen door. Ik heb nog tegen mijn ploegleider gezegd: laat me daar even aan denken, dat ik daarop let. Volgens mij is Froome daar gevallen.”

Profiteren

Zelf is Dumoulin overigens ook verre van fit. Het is daarom nog maar de vraag of hij wel kan profiteren van het wegvallen van de viervoudig Tourwinnaar. “Ik ben blij dat de tijdrit in ieder geval goed is gegaan”, blikt hij met tevredenheid terug op zijn race tegen de klok, na de eerste zware dagen in de Dauphiné. Hij wordt derde, op driekwart minuut van ritwinnaar Wout van Aert.

Intussen verbijt hij nog steeds de pijn in zijn linkerknie, opgelopen bij een val in de Giro die hem tot opgeven dwong. “Ik compenseer een beetje met rechts en met andere spieren links, spieren die geen tik hebben gekregen.”

Dumoulin voelt zich nu nog niet sterk genoeg om in de Ronde van Frankrijk de strijd aan te gaan met de favorieten, maar hij heeft nog tot 6 juli om te herstellen van de laatste pijntjes en zijn vorm terug te vinden. Op die dag gaat de Tour van start in Brussel.

Bron: nos.nl