Dumoulin overstrekt zijn been in Emiraten: ‘Hoop dat het herstelt’

0
368

Het was wederom een bewogen eerste koersweek van het jaar voor Tom Dumoulin. Waar hij vorig jaar met materiaalpech kampte en gefrustreerd rondreed in Abu Dhabi, was hij dit keer bijna afgestapt in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten.

Dumoulin was vrijdag betrokken bij een valpartij. “Het is een beetje pijnlijk nog”, zei Dumoulin zaterdag tegen de NOS.

“Wat er gebeurde? Ik viel en overstrekte mijn been. Om precies te zijn overstrekte ik mijn iliopsoas (heup-lendenspier, red.). Die was echt pijnlijk. Nu nog wel een beetje. Maar het deed in het begin echt veel pijn. Dus ik dacht: misschien is het beter om te stoppen, want ik wilde geen risico’s nemen voor de rest van het jaar.”

Afstappen deed hij niet, maar het scheelde weinig. “Met die gedachte heb ik een uur rondgereden. Op een gegeven moment ben ik echt afgestapt om in de auto te stappen. Maar toen dacht ik: shit, dit is ook niet echt slecht genoeg om meteen een koers te beëindigen. Toen ben ik weer opgestapt, heb ik de knop omgezet en gedacht: dan ga ik ook vol voor de etappewinst. Dat ging nog bijna goed ook.”

Dumoulin leek op de ritzege af te stevenen, maar op de meet ging Primoz Roglic hem toch nog voorbij. “Of ik er nog last van ga krijgen? Ik hoop het niet. Het gaat nog wel een paar dagen duren voordat het herstelt, maar ik hoop dat het dan weer goed is.”

Dumoulin kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn eerste koersweek, waarin hij toch nog als zesde eindigt in het klassement. “Het was goed hier, maar ik had nog niet het niveau dat ik zou willen hebben in de Giro.”

Hij reed een goede ploegentijdrit met Sunweb. Tweede op zeven seconden van winnaar Jumbo-Visma. Daarna viel het even tegen. “De eerste aankomst bergop was ik echt slecht. Dat vond ik wel jammer. Gisteren was het al veel beter. Primoz is nog een stapje te sterk op dit moment. Daar moet je dan vrede mee hebben.”

‘Roglic geduchte concurrent voor Giro’

Over de Sloveen zei hij nog dit: “Hij is vorig jaar goed geweest van het voorjaar tot en met de Tour. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij dat nog wel een keer kan doen. Het boezemt mij geen angst in, maar dat het een geduchte concurrent gaat worden voor de Giro, en dat het heel lastig gaat worden, dat staat wel vast volgens mij.”

“De komende weken en maanden wordt het vooral zaak om de vorm nog iets verder uit te bouwen.” Dumoulin heeft besloten om dit keer de eendaagse wedstrijd Strade Bianche over te slaan en zich volledig op de etappekoers Tirreno-Adriatico te richten.

“Ik wilde eigenlijk liever Parijs-Nice doen, maar de ploeg vond het een beter idee om toch naar de Tirreno te gaan. Ook met het oog op de ploegentijdrit. Met mij erbij kunnen we daar nog meer aan werken. Dat waren wel goede argumenten.”

Bron: nos.nl