Dumoulin tankt op NK vertrouwen voor Tokio met eerste tijdritzege sinds 2018

0
17

Tom Dumoulin heeft bij de NK tijdrijden in Emmen zijn eerste tijdritzege sinds 2018 geboekt. De 30-jarige renner van Jumbo-Visma, die zich voorbereidt op de olympische tijdrit in Tokio, was op het nationaal kampioenschap met een tijd van 36.06 maar liefst 27 seconden sneller dan EF-renner Sebastian Langeveld.

Dat zorgde voor een flinke vreugde-uitbarsting van de voormalig wereldkampioen op de streep.

Koen Bouwman (ook Jumbo-Visma) eindigde als derde, op 1.24 van zijn ploeggenoot.

Muur van Emmen

De renners moesten in de tijdrit van bijna 30 kilometer twee keer de Muur van Emmen op: een kort heuveltje van zo’n 400 meter over een geasfalteerde vuilnisbelt. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4 was dat geen zware hindernis, maar het was wel genoeg om de renners even uit hun ritme te halen. De rest van het parcours was vlak en redelijk technisch.

EF-renner Julius van den Berg zette met 37.39 al vroeg de snelste tijd neer. Koen Bouwman was even later 9 seconden sneller. De toptijd van de Jumbo-Visma-renner werd pas door de voorlaatste renner uit de boeken gereden; Langeveld moest voor de derde keer in zijn loopbaan genoegen nemen met de tweede plaats.

Dumoulin was na de eerste ronde 4 seconden sneller dan Langeveld en in de tweede ronde bouwde hij die voorsprong verder uit.

Vierde nationale titel

Voor Dumoulin is het zijn vierde nationale tijdrittitel uit zijn loopbaan. In 2014, 2016 en 2017 veroverde hij ook de rood-wit-blauwe tijdrittrui.

Dumoulin maakte vorige maand bekend dat hij, na een periode van bezinning, zijn rentree zou maken in de Ronde van Zwitserland. De wereldkampioen tijdrijden van 2017 heeft zijn zinnen gezet op de tijdrit bij de Olympische Spelen.

In de eerste tijdrit in Zwitserland, na 222 dagen zonder koers, eindigde hij als zestiende. De tweede sloot hij af met een vijfde plaats. Het was al bijna drie jaar geleden dat Dumoulin voor het laatst een tijdrit wist te winnen. Zijn laatste zege boekte hij in 2018, toen hij de laatste tijdrit in de Tour de France op zijn naam schreef.

Dumoulin gaat zondag ook van start in de wegwedstrijd van het NK.

Niet alle toppers aanwezig

Titelverdediger Jos van Emden ging niet van start. De nationaal kampioen van 2019 is nog niet hersteld van zijn zware val in de Giro d’Italia. Ook voormalig kampioenen Dylan van Baarle (2018) en Wilco Kelderman (2015) kwamen niet in actie. Vorig jaar ging het NK tijdrijden niet door vanwege het coronavirus.

Bron: nos.nl