Dumoulin twijfelde even, maar staat fit aan start van Tirreno

0
350

Een fitte Tom Dumoulin stapt vandaag weer op de fiets voor zijn tweede wedstrijd van 2019. In Tirreno-Adriatico, de Italiaanse tegenhanger van Parijs-Nice, is de eerste dag meteen belangrijk voor de Nederlander. “We willen woensdag in de ploegentijdrit de basis leggen voor een goed klassement”, klinkt het bij Sunweb.

Dumoulin liep twee weken geleden in de UAE Tour een lichte blessure op. Hij overstrekte zijn been bij een valpartij. “Ik twijfelde wat over mijn deelname aan de Tirreno, maar na een paar dagen rustig aan te hebben gedaan, was ik snel weer fit”, aldus de Nederlander dinsdag op een persconferentie.

Ondanks zijn val in de Emiraten werd Dumoulin nog zesde in het eindklassement. De Tirreno is zijn tweede wedstrijd van het jaar, maar gelijk ook zijn laatste etappekoers voor de Giro d’Italia, die op 11 mei begint.

Dumoulin rijdt na de Tirreno alleen nog twee voorjaarsklassiekers (Milaan-Sanremo en Luik-Bastenaken-Luik) als opmaat naar de Italiaanse ronde. April staat grotendeels in het teken van een hoogtestage.

Het past in de ideale opbouw van Dumoulin richting de Giro. In 2017, het jaar dat hij won, had Dumoulin slechts veertien wedstrijddagen in de benen. Dat zullen er nu zestien zijn. Ter vergelijking: alle andere winnaars van de Giro sinds het jaar 2000 hadden minimaal zeventien wedstrijddagen in hun voorbereiding.

Roglic, Nibali

Zijn belangrijkste concurrenten in de Giro komen daar allemaal riant boven. Primoz Roglic, die op imponerende wijze de UAE Tour op z’n naam schreef, rijdt in april nog de Ronde van Romandië en komt daardoor op twintig koersdagen. Vincenzo Nibali, net als Roglic ook aanwezig in de Tirreno, voegt de Ronde van de Alpen toe aan zijn programma en komt op 22 starts uit.

Simon Yates (20 dagen) en Egan Bernal (28 dagen) rijden beiden onder meer Parijs-Nice en zullen ook nog de Ronde van Catalonië in de benen hebben, alvorens aan de start te staan van de Giro.

Wat verwacht Dumoulin van de Tirreno? “Er zijn twee tijdritten die beslissend zullen zijn, al had ik misschien liever ook nog een echte bergrit gehad. In de UAE Tour vond ik Jumbo-Visma heel sterk in de ploegentijdrit en ze staan hier nu met dezelfde ploeg, dus ik verwacht dat ze opnieuw meedoen om het klassement.”

Ploegentijdrit

Dumoulin had aanvankelijk een andere ronde omcirkeld in zijn agenda. “Ik wilde eigenlijk liever Parijs-Nice doen”, biechtte Dumoulin twee weken geleden op, “maar de ploeg vond het een beter idee om toch naar de Tirreno te gaan. Ook met het oog op de ploegentijdrit. Met mij erbij kunnen we daar nog meer aan werken.”

In de Tour de France, waar Dumoulin ook aan de start verschijnt, staat er al op de tweede dag een ploegentijdrit op het programma.

Bron: nos.nl