‘Een onervaren trainer zet je niet op een vulkaan’

0
253

Feyenoord heeft het lek nog niet boven, zo bleek zondag. Op de 2-0 zege van Feyenoord op FC Porto afgelopen donderdag volgde zondag een 4-2 nederlaag bij Fortuna Sittard. “Bagger”, noemt Pierre van Hooijdonk het optreden van de Rotterdammers aan tafel in Studio Voetbal.

Is Jaap Stam wel de juiste man op de juiste plaats? “Op dit moment niet”, zegt Van Hooijdonk. “Feyenoord had nooit een coach moeten aanstellen met zo weinig ervaring. In de wetenschap dat dit een moeilijk en zwaar jaar zou worden. Je zet geen onervaren coach op die vulkaan en dat is wel gedaan.”

Willem Vissers van de Volkskrant vraagt zich af of Stam zelf wel had moeten ingaan op de aanbieding van Feyenoord. “Hij was net begonnen bij PEC, had daar de kans gekregen na zijn ontslag bij Reading. Dan komt er een beter aanbod en is hij weg.”

“Er zijn maar weinig trainers die een aanbod van een topclub weigeren”, stelt Theo Janssen.

‘Fraser voldoet wel aan profiel’

Is Henk Fraser afgelopen zomer eigenlijk benaderd? “Nee”, zegt de trainer van Sparta, de huidige nummer vijf van de eredivisie. “Die vraag is vaak gesteld, maar ik heb er helemaal niet bij stilgestaan.”

“Hij voldoet aan het profiel dat ik net schetste”, zegt Van Hooijdonk. “Met zijn ervaring en zijn goede prestaties.”

“Ik heb het onwijs naar mijn zin bij Sparta en ben daar niet mee bezig”, reageert Fraser. “Ik kan wel aan carrièreplanning doen, maar dan ben je nog afhankelijk van andere zaken. Ik moet gewoon keihard blijven werken en prestaties blijven leveren.”

Trotse vader Van Hooijdonk

Ondertussen kijkt Fraser wel om zich heen. Zo geniet hij van de ontwikkeling van Sydney van Hooijdonk. De 19-jarige zoon van Pierre van Hooijdonk schoot NAC Breda afgelopen vrijdag naar de eersteperiodetitel.

“Vanaf het moment dat ik zijn zoon tegenkwam, hebben we een klik”, zegt Fraser. “Hij is eigenlijk leuker dan zijn vader.”

“Niks aan gelogen”, reageert vader Van Hooijdonk.

“En hij heeft een waanzinnige vrije trap”, aldus Fraser. “Bovendien is hij authentiek, nog niet aangetast door het wereldje, ook in interviews.”

Het was een mooi moment afgelopen vrijdag. De tranen in de ogen van vader Van Hooijdonk na de goal van zijn zoon. “Sterk spul?”, vraagt presentator Sjoerd van Ramshorst. “Ja, die Fisherman’s Friend”, aldus Van Hooijdonk.

Bron: nos.nl