Emmen-aanvoerder Jansen: ‘Knokken? We spelen voetbal, geen karate’

0
113

Voor FC Emmen valt het derde seizoen in de eredivisie vooralsnog tegen. Na tien wedstrijden wachten de Drentenaren nog altijd op hun eerste zege en staan ze onderaan met drie punten.

Als excuus kan het zware programma worden aangevoerd, want Emmen heeft de top-7 van de eredivisie inmiddels al een keer getroffen. Maar met Sparta, ADO Den Haag en PEC Zwolle op komst zou deze maand de ommekeer moeten komen.

Vijf vragen aan Emmen-aanvoerder Anco Jansen.

Terwijl bij de concurrenten Fortuna Sittard en ADO de trainers al zijn ontslagen, lijkt het bij Emmen nog rustig. Is dat ook zo of zijn er wel zorgen?

“Natuurlijk zijn er zorgen bij iedereen die Emmen een warm hart toedraagt. Maar de ene club gaat er anders mee om dan de andere. De trainer (Dick Lukkien, red.) ontslaan, lijkt mij sowieso een heel slecht plan.”

“Het is heel simpel. Wij hebben bijna alle ploegen uit het linkerrijtje gehad. En over het algemeen is het zo dat je makkelijker wint van ploegen uit het rechterrijtje. Het is nu wel aan ons om het te laten zien, het moet nu wel gebeuren.”

Vorig jaar hadden jullie tien punten uit tien wedstrijden, het jaar daarvoor negen. Hoe anders is het gevoel nu?

“Als je met drie punten onderaan staat is dat heel anders, dat lijkt me duidelijk. Maar we moeten realistisch zijn. Dan doel ik op het programma, maar ook op de manier waarop we verloren hebben. Tegengoals in de laatste minuten, rode kaarten… Het was niet raar geweest als we vier of vijf punten meer hadden gehad.”

“Maar goed, we moeten onze ogen niet sluiten voor de situatie waarin we zitten. Als je te lang geen punten pakt en het gat wordt te groot, dan kom je op een gegeven moment in een uitzichtloze situatie terecht. Dat moeten we voorkomen.”

Heeft het ook te maken met het verwachtingspatroon? Eerst verwacht niemand iets, maar na twee prima jaren wil je als club een stap omhoog zetten.

“Daar geloof ik niet in. Dat is niet de reden dat we zo weinig punten hebben. Het gaat om kwaliteit en een beetje geluk wat we gemist of niet afgedwongen hebben.”

“Daarnaast is ambitie iets moois, maar het moet wel realistisch zijn. Wij moeten met Emmen eerst maar eens zorgen dat we een stabiele eredivisieclub worden. Dat je er in blijft is het belangrijkste. En natuurlijk willen we doorgroeien, maar je moet wel je plaats kennen.”

Op welke manier laat jij je gelden als aanvoerder?

“Positief coachen en de goede punten benoemen. Maar dat doe ik niet alleen. Ook jongens als Michael de Leeuw, Sergio Peña en Glenn Bijl moeten het laten zien. Tegen Sparta is Peña er weer bij. Hij is voor ons een geweldige speler.”

“We moeten er ook geen hogere wiskunde van maken. Het is allemaal niet heel ingewikkeld. Onze filosofie van voetballen is er de laatste maanden niet goed genoeg uitgekomen. Dat moet tegen Sparta wel. Alles valt en staat met wat je laat zien op het veld.”

Jullie willen graag verzorgd en aanvallend voetbal spelen. Maar als je onderaan staat, wordt er soms iets anders gevraagd. Hebben jullie een ploeg die kan knokken?

“Deze vragen krijg je altijd als je onderaan staat. Maar we spelen voetbal, geen karate. Wij zijn goed aan de bal, dan moet je geen vechtvoetbal gaan spelen of weet ik wat.”

“We moeten een beter plan hebben voor als we de bal niet hebben. En als wij veel de bal hebben, kunnen we wedstrijden winnen. Zo zijn we de laatste twee jaar in de eredivisie gebleven. En ik zie geen aanleiding dat dat dit jaar niet gaat lukken.”

Bron: nos.nl