‘Enorme stunt als Froome deze zomer nog vertrekt bij Ineos’

0
63

Het zou een stunt van jewelste zijn: Chris Froome die deze zomer opstapt bij Team Ineos en zich bij een andere formatie aansluit om daarmee vanaf augustus de Tour de France te rijden. Geruchten over een tussentijds vertrek van Froome bij Ineos staken deze week de kop op, door een bericht op de doorgaans goed geïnformeerde wielersite Cyclingnews.

De Brit wil in september voor de vijfde keer de Tour de France winnen, om zich in het rijtje met recordhouders (Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil en Miguel Indurain) te voegen. Maar bij Ineos is Froome niet de enige kopman, met naast zich de laatste twee Tourwinnaars Geraint Thomas en Egan Bernal.

De regels schrijven voor dat een renner vanaf 1 augustus mag overstappen, als de UCI toestemming geeft en de betreffende ploegen het ook eens worden. Is een tussentijdse overgang van Froome realistisch? En naar welke ploeg gaat hij dan? NOS-commentator Sebastiaan Timmerman en wieleranalist Danny Nelissen laten zich uit over de situatie rond de veelbesproken Froome.

“Ik denk dat het Froome steekt dat hij bij Ineos niet meer de absolute kopman is”, begint Nelissen. “Hij is met zijn 34 jaar nog niet te oud en kan echt nog wel de Tour de France winnen. Ik denk zelfs wel meer dan één keer. Een overgang in de zomer zou wel echt een stunt zijn, maar het zou zomaar kunnen.”

Timmerman denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. “Het zou mij verbazen, het gebeurt zelden dat iemand van zijn kaliber dat doet. Ik denk eerlijk gezegd ook niet dat het gebeurt, omdat Ineos hem niet laat gaan. Dan hebben ze er namelijk ineens een hele grote concurrent bij, terwijl hij nu nog bij hen hoort.”

Als het tot een vertrek van Froome komt, zullen andere ploegen flink in de buidel moeten tasten om de Brit vast te leggen. Bij Ineos verdient de Brit naar verluidt vijf miljoen euro.

Nelissen: “Froome is inderdaad niet goedkoop, er zijn maar een paar ploegen die hem zouden kunnen betalen. Bahrein-McLaren wordt genoemd, maar daar geloof ik niks van. Die hebben naast de coronacrisis ook nog te maken met een oliecrisis… Ze waren ook de eersten die hun renners 70% minder salaris gingen betalen.”

“Het zou wel interessant zijn, omdat Wout Poels daar naartoe is gegaan”, vult Timmerman aan. “Met hem heeft Froome de Tour al een paar keer gewonnen. Aan de andere kant zit Mikel Landa daar ook, die vertrok bij Sky en Movistar zodat hij meer voor eigen kansen kon rijden. Dat zou saillant zijn.”

Ook de relatief nieuwe en onbekende ploeg Israël Start-Up Nation zou hengelen naar de diensten van Froome. Timmerman: “Dat is een ploeg waar veel geld achter zit. Er zitten ook wel ervaren renners bij, zoals Dan Martin en Daniel Navarro. Het is niet meer het kleine ploegje van twee jaar geleden, ze zijn flink aan het bouwen geweest.”

“Ik vind het niet echt een ploeg voor Froome”, oordeelt Nelissen. “Dan heb je niet echt veel ondersteuning en in je eentje ga je de Tour niet winnen tegen de formaties van Team Ineos en Jumbo-Visma. Bovendien hoeft Froome het voor het geld niet te doen. Als hij iets doet, zal hij echt willen laten zien dat hij de beste wielrenner is.”

“Het is alleen wel de vraag hoe hij herstelt van die zware val van vorig jaar.” Nelissen doelt op het ongeluk van Froome tijdens een trainingsrit, waarbij de Brit diverse botbreuken opliep en wekenlang in het ziekenhuis lag. “Maar Froome kennende, met zijn toewijding en opofferingsgezindheid, zal hij er straks weer staan.”

Froome samen met Valverde?

Een derde mogelijke nieuwe ploeg die wordt genoemd voor de viervoudig Tourwinnaar is het Spaanse Movistar. Daar zijn Nairo Quintana, Richard Carapaz en Landa vertrokken. Oude rot Alejandro Valverde en talent Enric Mas staan daar als mogelijke kopmannen nog onder contract.

“Het zou wel een breuk zijn met de nieuwe koers die ze daar varen. Ze hebben gezegd dat ze gaan verjongen”, aldus Timmerman. “Ik weet ook niet of Froome past bij de ouderwetse inborst van Movistar. Het kan een behoorlijk rommeltje zijn qua wedstrijdtactiek binnen die ploeg. Maar het is wel een formatie die is ingericht op het grote rondewerk.”

Nelissen: “Movistar maakt altijd vuurwerk. Die hebben echt een goede ploeg, een van de weinige blokken in het peloton. Valverde gaat nog twee jaar door, heeft hij gezegd. En Froome wil het liefst voor een paar jaar ergens tekenen, wellicht zou dat kunnen bij Movistar.”

Bron: nos.nl