Etappe 10: in finishplaats Megève gaat niet altijd alles even goed

0
75

Na het Alpen-aperitiefje van zondag, een hapje voor Bob Jungels, en de welverdiende rustdag op maandag krijgt het Tourpeloton een korte maar pittige rit voor de kiezen: van Morzine naar Megève, over 148 kilometer.

Woensdag en donderdag wacht het echte, serieuze, slopende Alpenwerk met cols van de eerste en de buitencategorie. Vandaag kunnen de renners de benen daarvoor alvast warm maken met hellinkjes van de vierde, derde en tweede categorie.

Althans, hellinkjes, in de ogen van de gemiddelde profrenner in de Tour wellicht. De laatste top is de Montée de l’altiport de Megève, van de tweede categorie. Die klim is met 19,2 kilometer aan de lange kant, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1 procent eerder afmattend dan uitputtend.

Mondain skioord

Megève is een mondain skioord dat in de jaren twintig van de vorige eeuw tot bloei kwam doordat de familie Rothschild besloot zijn wintersportvakanties daar te vieren. Tegenwoordig kun je in Megève terecht voor bijzondere evenementen als de Snow Golf Cup, een golftoernooi in de sneeuw, en de Megève Polo Masters, een polotoernooi in de sneeuw.

Eén keer eerder was Megève een finishplaats in de Tour. De achttiende etappe in 2016, een klimtijdrit van 17 kilometer, liep van Sallanches naar Megève. Tom Dumoulin was de grote favoriet, maar hij moest 21 seconden toegeven op de latere Tourwinnaar Chris Froome.

Wat wielerfans zich wellicht ook nog kunnen herinneren, is de lastige bocht die de renners aan het einde van die tijdrit tegenkwamen. Herman van der Zandt wist dat sowieso nog wel.

Twee jaar geleden was Megève twee dagen achter elkaar finishplaats in het Critérium du Dauphiné. De tumultueuze vierde etappe leverde de eerste profzege op voor Lennard Kämna.

Drama voor Jumbo-Visma

Voor Jumbo-Visma was het een dramatische dag: Primoz Roglic, de leider in het klassement, én Steven Kruijswijk kwamen lelijk ten val. Kruijswijk moest de strijd meteen staken met een ontwrichte schouder, Roglic besloot de volgende ochtend om niet meer van start te gaan.

Is dat een slecht omen voor de etappe van vandaag? Misschien niet, want een dag later won Jumbo-Visma-renner Sepp Kuss de slotetappe.

Zowel Kuss als Kämna is vandaag weer van de partij in de rit naar Megève en wie weet zien we de Amerikaan en de Duitser opnieuw van voren. Of is het misschien een dag voor Bauke Mollema?

“Die eerste rit na de rustdag ziet er wel leuk uit voor een ontsnapping”, liet Mollema zich zondag ontvallen in De Avondetappe.

We zullen zien. De tiende etappe gaat om 13.30 uur van start en is live te zien bij de NOS op NPO 1, via deze livestream of via het liveblog op NOS.nl en de NOS-app en vanaf 14.00 uur natuurlijk ook via Radio Tour de France op NPO Radio 1.

Bron: nos.nl