Etappe 12: Deens feestje op Hollandse Alpe d’Huez op de Franse feestdag

0
76

Gisteren de champagne in het hotel, vandaag een bierdouche in bocht zeven van de twaalfde etappe in de Tour de France.

Ongetwijfeld zal de stemming bij Jumbo-Visma opperbest zijn. Zelden zal een tactisch plan in de koers zo goed hebben uitgepakt als in de rit naar de Col du Granon, met de gele trui stevig om de schouders van Jonas Vingegaard.

Maar nu op de lauweren rusten is er niet bij. Sterker, Tadej Pogacar loert op revanche in de tweede loodzware Alpenrit op rij. En zoeter dan zegevieren op de Hollandse berg Alpe d’Huez kan revanche niet smaken.

In de twaalfde etappe van Briançon naar Alpe d’Huez (165,1 kilometer) rijden de renners een deel van de etappe van woensdag, maar dan in omgekeerde richting. Vanuit Briançon moeten de renners weer naar 2.642 meter hoogte op de Galibier.

Buitencategorie

Die beklimming vanaf de kant van Lauteret is iets minder zwaar dan woensdag en dat geldt helemaal voor de Télégraphe, waarvan slechts twee kilometer bedwongen moet worden. Het wordt pas echt zwaar als de renners de Col de la Croix de Fer zien opdoemen.

Na de tweede klim van buitencategorie wordt de weg ingeslagen naar Bourg d’Oisans, waar aan de linkerhand de 21 bochten van Alpe d’Huez opdoemen.

Woensdag viel het nog wel mee, maar wees verzekerd dat het druk zal worden op de drie legendarische bergen van buitencategorie. Het is namelijk 14 juli, de Franse nationale feestdag. En sinds jaar en dag trekt Alpe d’Huez feestgangers van heinde en verre.

Dat het ook weleens té druk kan worden, bleek in 2018. Te midden van rook en chaos blijft Vincenzo Nibali haken achter de draagriem van een filmcamera, waarna hij een smak tegen de grond maakt en een gebroken rugwervel oploopt.

Desondanks wordt er in het peloton reikhalzend uitgekeken naar de festivalsfeer op de Alp. Zo hield het vooruitzicht van Alpe d’Huez Mathieu van der Poel deze Tour op de been, maar gisteren brak de veer alsnog. Gedesillusioneerd stapte Van der Poel af. Geheel tegen zijn gewoonte in was hij zelfs niet beschikbaar voor interviews.

Bevreesd

Fabio Jakobsen was juist het meest bevreesd voor de twaalfde etappe, vooral vanwege de beklimming van de Galibier die vanuit de start begint. “De Galibier is niet mijn beste maat”, vertelde de sprinter lachend, nadat hij als 160ste en laatste over de finish was gekomen op de Col du Granon.

Op de Col du Granon hield hij bijna vier minuten over op de tijdslimiet en dat is ook vandaag het doel. “Moedig me maar aan”, richtte Jakobsen zich tot alle Nederlanders, die afreizen naar Alpe d’Huez. “Met hun hulp kan ik het denk ik wel halen.”

En af en toe een duwtje? “Nee. Vooral veel roepen en af en toe misschien wat water over me heen als het warm is.”

De twaalfde etappe gaat om 13.20 uur van start en is live te zien bij de NOS op NPO 1, via deze livestream of via een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app en vanaf 14.00 uur natuurlijk ook via Radio Tour de France op NPO Radio 1.

Bron: nos.nl