Etappe 13: Van Aert bij afwezigheid van Dennis kanshebber op zege in tijdrit

0
336

Na de door Jumbo-Visma gewonnen ploegentijdrit op de tweede dag van de Tour is vandaag Pau het decor van de individuele tijdrit, die de renners over 27,2 kilometer door de Zuid-Franse stad stuurt.

En na het opmerkelijke afstappen donderdag van de grote favoriet, wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis, kan de Nederlandse formatie Jumbo-Visma zomaar opnieuw zegevieren in een race tegen de klok; de Belg Wout van Aert is een van de kanshebbers.

“Hij is echt goed in vorm en hij heeft z’n zinnen op deze tijdrit gezet”, weet Jos van Emden, tijdritspecialist en ploeggenoot van Van Aert. De Nederlands kampioen tijdrijden, die eerder dit jaar kopman Primoz Roglic aan een podiumplaats in de Giro d’Italia hielp, is op trainingsstage in Oostenrijk.

Bekijk hieronder het interview met Wout van Aert na afloop van de twaalfde etappe op donderdag, waarin de Belg al ingaat op zijn plannen voor vandaag:

Van Aert won in het Critérium du Dauphiné, ter voorbereiding op de Ronde van Frankrijk, de tijdrit over 26,1 kilometer. Het parcours van toen is volgens Van Emden aardig vergelijkbaar met dat van vandaag. “Wout heeft zo veel vermogen. Als het niet te steil is, ramt hij er zo overheen.”

Op en af

De Belg gaat vandaag om 15.30 uur als 91ste van start. Die is bij park Tour des Géants, waarna het richting Cériset, de Côte d’Esquillot en via Gan weer in noordelijke richting terug naar Pau gaat. Het parcours gaat constant op en af en in de slotkilometer zit zelfs een strook met een stijgingspercentage van 17.

“Het is een uitdagende rit waar alles in zit”, zegt Van Emden, die in de door Tom Dumoulin gewonnen Giro van 2017 de individuele tijdrit in Milaan op zijn naam schreef. “Het is een mooie afstand met ook technische gedeelten. Altijd lastig op een tijdritfiets.”

Yoann Offredo wordt om 14.00 uur als eerste losgelaten, een minuut later start de Nederlander Sebastian Langeveld als tweede. Geletruidrager Julian Alaphilippe rolt om 17.19 uur als laatste van het startpodium, Steven Kruijswijk, de nummer vier van het algemeen klassement, begint zes minuten eerder.

Presentator Herman van der Zandt duikt in het rijke Tourverleden in Pau, waar in 1938 de Nederlander Theo Middelkamp de beste was:

Als we Kruijswijks ploeggenoot moeten geloven, wil de Nederlandse Tourtroef vandaag zo veel mogelijk tijd op zijn concurrenten pakken. Van Emden: “In grote rondes rijdt Steven heel goede tijdritten. In de Ronde van Spanje (waar Kruijswijk in de race tegen de klok vierde werd op 51 seconden van winnaar Rohan Dennis, red.) was hij op het tussenpunt nog sneller dan Dennis.”

“Toen heb ik Steven gelijk een berichtje gestuurd. Want in mijn carrière is het nog nooit gebeurd dat ik sneller was dan Dennis. Dat laat dus zien dat hij echt heel goed kan tijdrijden in een grote ronde.”

Maar heeft Van Emden als specialist nog een laatste tip voor zijn ploegmaat? “Hij ligt bij Wout op de kamer, dus daar kan hij genoeg van opsteken. Maar ik stuur hem altijd een bericht voor een tijdrit. Dat doe ik vrijdagmorgen ook weer.”

La Course

Niet alleen de mannen rijden vandaag over het parcours, ook de vrouwen in La Course racen door de straten van Pau. In totaal rijden ze 121 kilometer. De hele etappe is vanaf 09.40 uur live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Bron: nos.nl