Etappe 14: niemand kan verstoppertje spelen op mythische Tourmalet

0
323

De Col du Tourmalet. Een monsterberg van maar liefst 2.115 meter hoog. 19 kilometer klimmen à 7,4 procent. Niet voor niets een col die gecategoriseerd is als een van de buitencategorie.

En het mooie is: de finish van de veertiende etappe ligt bovenop die Tourmalet, de eerste col van hors catégorie deze Tour de France. “Ja, daar kijk ik zeker al een tijdje naar uit”, bekent NOS-analist Danny Nelissen.

“Niemand kan meer verstoppertje spelen. Als ze naar de top van de Tourmalet moeten, blijven er niet veel over.”

Minder zuurstof

Dat komt mede door de hoogte. “Fietsen en klimmen op hoogte doet wat met je. De zuurstofvoorziening bovenop zo’n berg is een heel stuk minder, waardoor je motor als het ware minder goed draait”, legt Nelissen uit.

“De verzuring in je benen komt sneller op gang. En klassementsrenners kunnen daar vaak beter tegen dan andere renners.”

Twee keer eerder was de Tourmalet de aankomst in de Ronde van Frankrijk. In 1974 kwam de Fransman Jean-Pierre Danguillaume binnen voor Raymond Poulidor, de grootvader van Mathieu van der Poel.

De laatste keer dat de streep van een Touretappe op de Tourmalet lag, was in 2010. Andy Schleck reed de hele klim op kop en mocht van geletruidrager Alberto Contador zegevieren.

Voordat de Tourmalet wordt beklommen, komen de renners dwars door de Pyreneeën nog twee bergen tegen. Na 21 kilometer wacht de Côte de Labatmale (1,4 km à 6,7%), halverwege de koers doemt de Col du Soulor (11,9 km à 7,8%) van de eerste categorie op.

‘Wel prima zo’

De vraag is nu wie de individuele tijdrit van vrijdag, verrassend gewonnen door geletruidrager Julian Alaphilippe, het beste verteerd heeft. “Ik verwacht Geraint Thomas, Egan Bernal, Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot en toch ook wel Alaphilippe”, zegt Nelissen.

“Thomas zal rekenen op zijn ploeg. Ineos zal het wel prima vinden zo. Laat Alaphilippe nog maar even in het geel rijden, ze weten dat hij met Deceuninck-QuickStep toch geen ploeg heeft om die trui echt te verdedigen.”

De Welshman, winnaar van de Tour van vorig jaar, kijkt tegen een achterstand van 1.26 minuten op Alaphilippe aan.

Op plaats drie staat Kruijswijk, die sterk rijdt deze Tour. Hoe moet hij gaan rijden vandaag? “Hij moet bij Ineos blijven om zijn positie in het klassement te behouden”, aldus Nelissen.

“Maar als je weet dat de finish bergop is en je hebt goede benen, mag je wat mij betreft aanvallen. Man tegen man naar de top.”

Presentator Herman van der Zandt duikt in het verleden van de Tourmalet in de Tour:

Bron: nos.nl