Etappe 14: rit voor aanvallers met finale die doet denken aan Milaan-Sanremo

0
35

De veertiende etappe van de 107de Ronde van Frankrijk finisht in de stad waar 117 jaar geleden de allereerste ritwinnaar in de geschiedenis van de Tour zegevierde. Maurice Garin kwam op 1 juli 1903 na een kleine achttien uur op de fiets aan in Lyon.

De rit van destijds begon in Parijs bij Cafe au Réveil-Matin en na 467 kilometer kwam Garin over de finish. De winnaar van vandaag heeft er ‘slechts’ 194 kilometer opzitten als hij de streep passeert.

Tegen 13.20 uur stappen de renners op in Clermont-Ferrand, onderweg komen ze vijf beklimmingen tegen. De finish wordt rond 18.00 uur verwacht.

De eerste drie hellingen zijn van de vierde, tweede en derde categorie en worden in de eerste helft van de etappe beklommen. De laatste twee van de vierde categorie in de laatste tien kilometer.

Net een voorjaarsklassieker

Daarmee lijkt de finale van de etappe op de slotfase van Milaan-Sanremo, als we parcoursbouwer Thierry Gouvenou mogen geloven.

De Italiaanse voorjaarsklassieker wordt doorgaans beslist op twee beklimmingen waarbij de wielerliefhebber meteen aan het voorjaar moet denken, de Cipressa en de Poggio. De afdaling van de Poggio naar de finish is niet zelden nog spectaculairder dan de klim.

De Tourrit van vandaag kent twee klimmetjes van bijna anderhalve kilometer van de vierde categorie. Daarmee zijn ze aanzienlijk korter dan de Italiaanse evenknieën waarmee Gouvenou ze vergelijkt.

De eerste top ligt op 9,5 kilometer van het einde, de laatste op 4,5 kilometer voordat de renners aankomen op de Place des Cordeliers aan de rivier de Rhône.

Herman van der Zandt blikt vooruit op de etappe en citeert uit het werk van Blaise Pascal, geboren in startplaats Clermont-Ferrand:

Bron: nos.nl