Etappe 15: peloton moet hoofd koel houden in vlakke maar bloedhete rit

0
72

De vijftiende etappe van de Tour de France, over 202,5 kilometer van Rodez naar Carcassonne, is bepaald niet bezaaid met obstakels van betekenis. Het grootste obstakel zal vermoedelijk de hitte zijn: volgens de Franse Gerrit Hiemstra wordt het vandaag tegen de 40 graden.

Verkoelende ijsjes, die zaterdag ook al rondgingen in het peloton, zullen derhalve geen overbodige luxe zijn. Kijken we naar het parcours, dan zien we dat dat overwegend vlak is. En dus is de kans groot dat aan het einde van de rit een sprinter met de bloemen zwaait.

In de beginfase van de etappe is de weg nog redelijk heuvelachtig en op zo’n 50 kilometer van de streep moeten de renners voor de tweede en laatste keer een col van de derde categorie over. En is het daarna sprinten geblazen?

Cavendish en Cort in Carcassonne

Vorig jaar eindigde de vierde Touretappe in Carcassonne, en toen werd het inderdaad een massasprint. Mark Cavendish schreef geschiedenis door er zijn 34ste ritzege in de Tour te boeken en zo op gelijke hoogte te komen met Eddy Merckx.

Ook in 2018 was het middeleeuwse vestingstadje het eindpunt van een etappe. Toen was het een heuvelachtige overgangsetappe en was de ook deze Tour weer prominent aanwezige Magnus Cort zijn vluchtmaten Bauke Mollema en Ion Izagirre te snel af.

Wordt het vandaag ook weer een massasprint? Als het aan etappewinnaars Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen ligt wel

Groenewegen denkt aan sprint, Van Aert aan meeschuiven

Jakobsen noemde de etappe naar Carcassonne afgelopen maandag al als één van zijn kansen. Groenewegen, die na de slopende etappe van zaterdag opvallend monter en fris voor de camera verscheen, ziet een sprint uiteraard ook wel zitten.

“Het hangt wel een beetje af van de controle en van welke groep er wegrijdt. Maar ik hoop dat we weer een mooie sprint kunnen krijgen, zoveel kansen zijn er niet meer. En dan is het hopen dat ik goede benen heb om te kunnen winnen.”

Maar wordt het wel een massasprint? Wout van Aert, die aan het begin van de Tour twee keer tweede werd in de sprint achter achtereenvolgens Jakobsen en Groenewegen, moet dat nog zien.

“Voor de Tour gaf ik een massasprint veel kans in deze rit. Maar met wat ik de afgelopen dagen heb gezien, acht ik de kans op een ontsnapping opnieuw groot”, vertelde de groenetruidrager na de etappe van zondag.

“Er zijn toch veel jongens die het lastig hebben. De renners die in de kopgroep raken, zijn vaak sterker dan degenen die op kop moeten rijden. Dus misschien wordt het wel een dag om te proberen om mee te schuiven.”

Roze knoflook en zwarte verf

De vorige keer dat er een Touretappe in Rodez van start ging, gebeurde er van alles, zoals Herman van der Zandt hieronder in zijn vooruitblik laat zien. Met ook aandacht voor de beroemde roze knoflook van Lautrec en kunstenaar Pierre Soulages, aan wie Van der Zandt zeven jaar geleden ook al aandacht besteedde.

De officiële start van de vijftiende etappe is om 13.15 uur in Rodez, de aankomst in Carcassonne wordt verwacht rond 17.50 uur.

De uitzending op NPO 1 en deze livestream begint om 14.15 uur. De rit is ook te volgen via een liveblog op NOS.nl en de NOS-app en natuurlijk via Radio Tour de France op NPO Radio 1.

Bron: nos.nl