Etappe 17: wie grijpt de hoofdrol op vliegveld uit James Bondfilm?

0
75

Wie het eerste gedeelte van de zeventiende etappe ziet, zal niet gelijk denken aan een zware Pyreneeënrit. Toch moet er ongeveer veertig kilometer lang geklommen worden.

Alle klimkilometers zitten samengebundeld in de laatste 76 kilometer van de koers. Dan krijgen de renners de Col d’Aspin (12 kilometer à 6,5%), Hourquette d’Ancizan (8,2 kilometer à 5,1%) en Col de Val-Louron-Azet (10,7 kilometer à 6,8%) voor hun kiezen.

Na een afdaling naar Loudenvielle begint de slotklim met bestemming skioord Peyragudes, dat bereikt wordt na acht kilometer klimmen à 7,8%. Vooral het laatste gedeelte van de klim is pittig te noemen.

Twee keer eerder finishte de Tour op de Peyragudes. In 2014 won Alejandro Valverde en drie jaar later was Romain Bardet de sterkste. De aanloop was beide keren wel net iets anders dan in deze editie van de Tour. Valverde en Bardet moesten tijdens hun zegetocht namelijk eerst over de Col de Peyresourde.

De laatste 2,4 kilometer is wel identiek en de coureurs komen dan onder andere langs de landingsbaan van het vliegveld van Peyragudes. Voordat de eerste renners daar zegevierden, was dat vliegveld vooral bekend uit de James Bondfilm Tomorrow Never Dies uit 1997.

Nu is het de verwachting dat Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard de hoofdrollen gaan opeisen. De 23-jarige Sloveen is dat ongetwijfeld van plan, getuige zijn woorden op de rustdag. “Bij elke mogelijkheid, op elke beklimming ga ik proberen aan te vallen. Ik ga alles geven en wil nergens achteraf spijt van hebben.”

Controle bij Jumbo-Visma

In de zestiende etappe resulteerde dat al in meerdere demarrages, maar Vingegaard kraakte niet. De Deen bleef ogenschijnlijk eenvoudig in het wiel van Pogacar zitten. “Vingegaard ziet er goed uit, dat geeft vertrouwen voor de ploeg”, concludeerde ploegleider Grischa Niermann.

“We hebben laten zien dat we met zes man in staat zijn de koers te controleren in de Pyreneeën.” En de ploeg van Pogacar moet het vanaf de zeventiende etappe met weer een helper minder doen. Marc Soler kwam buiten tijd binnen en mag niet meer starten.

De UAE-ploeg staat om 13.15 uur met nog vijf renners aan de start in Saint-Gaudens. Ongeveer vier uur later wordt er gefinisht in Peyragudes.

Bron: nos.nl