Etappe 18: de laatste bergrit eindigt op de Hautacam, volgens Boogerd ‘echt een rotklim’

0
66

Vandaag staat de allerlaatste bergetappe van de Tour de France 2022 op het programma: een rit over 143,2 kilometer van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes naar Hautacam.

Van de drie bergetappes in de Pyreneeën van deze week is deze achttiende etappe op papier de zwaarste, met twee beklimmingen van de buitencategorie en daartussenin eentje van de eerste categorie.

Na de Col d’Aubisque en de Col de Spandelles ligt de finish op de top van de Hautacam, na 13,6 kilometer klimmen à 7,8 procent. Ervaringsdeskundige Michael Boogerd omschreef die slotklim in de Avondetappe als “een klootzak”.

Echt een rotklim

“Het is echt een rotklim, supersteil en erg grillig. Niet zoals een Alpencol, die vaak een beetje gelijkmatig is. Er zitten hele steile stukken in, maar ook stukken waar je een beetje kan herstellen. Het is echt een hele lastige klim.”

Het wordt de zesde keer dat een Touretappe eindigt op de Hautacam. De laatste keer was in 2014. Toen kwam Vincenzo Nibali, die dat jaar ook de Tour won, als eerste over de finish.

De etappe gaat van start in Lourdes, een plaats met vele verhalen, waaronder het tragische verhaal van Javier Otxoa. Herman van der Zandt vertelt erover, vanuit Waspik.

Kunnen we in de laatste bergetappe nog vuurwerk verwachten van het duo Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar? Als het aan de Sloveense nummer twee ligt wel, zo zei hij na zijn etappezege van gisteren.

“Ik ben heel gemotiveerd en denk dat we morgen alles gaan geven. We konden Vingegaard isoleren, dat hebben we goed aangepakt. Morgen hebben we weer een andere tactiek”, beloofde Pogacar.

En Fabio Jakobsen, die in de zeventiende etappe maar net binnen de tijdslimiet over de finish kwam? De Nederlander is vastberaden.

“Ik geef niet op. Ik ben redelijk vermoeid. Maar er is een bepaald vermogen en een bepaalde snelheid op de klim die ik aan kan houden. Als ik dat morgen weer doe, dan wordt het krap, maar het moet te doen zijn. En het is nog maar één dag dus we gaan nog één dag.”

De start van de etappe is om 13.30 uur en de finish wordt rond 17.40 uur verwacht. De hele rit is vanaf de start te zien op NPO 1 en via deze livestream, te volgen via een liveblog op NOS.nl en de NOS-app en vanaf 14.00 uur te beluisteren via Radio Tour de France op NPO Radio 1.

Bron: nos.nl