Etappe 18: eindelijk doemen de moordende Alpen op

0
278

Touretappe 18. Een die bij wielerliefhebbers en klassementsrenners al lang omcirkeld staat. De 208 kilometer lange rit van Embrun naar Valloire is de eerste van drie moordende Alpenritten, waarin de zeer spannende Ronde van Frankrijk beslist gaat worden.

En de renners krijgen nogal wat voorgeschoteld vandaag: de Col de Vars (2.109 meter hoogte, eerste categorie), de Col d’Izoard (2.360 meter hoogte, buitencategorie) en – attentie – de Col du Galibier (2.642 meter hoogte, buitencategorie).

En met name de Galibier is een kuitenbijter; maar liefst 23 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1. Een genot voor het wielerpubliek, toch Laurens ten Dam? “Het wordt een fantastische rit. We gaan veel uitgewoonde renners zien.”

‘Sweet memories’

De renner van CCC, die na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan zet, beklom de Col de Vars woensdag al. “Dat was een sloper. Ik heb anderhalve liter water gedronken toen ik aankwam”, aldus Ten Dam, die ook goede herinneringen bewaart aan de berg.

“In de Tour van 2017 kwam ik met een groep van dertig man boven op de Vars, waarna we doorreden naar de Izoard. Daar kwam mijn ploegmaat Warren Barguil toen in zijn bolletjestrui als eerste aan. Sweet memories…”

De etappe van vandaag lijkt op die van 2017, toen ook de achttiende rit. Want naast de Col de Vars en de Col d’Izoard zit – aan het begin van het parcours – de Côte des Demoiselles Coiffées van de derde categorie. “Alleen nu knallen ze er nog ‘iets’ achteraan. De Galibier…”

Daarna volgt nog een afdaling van negentien kilometer naar finishplaats Valloire.

Volgens de voormalige kompaan van Tom Dumoulin wordt vandaag het kaf van het koren gescheiden. “Er gaat een select groepje overblijven. Het zijn drie lange slopers”, aldus Ten Dam, die gelijk aan Steven Kruijswijk denkt.

“Steven kan dat heel goed. Lange beklimmingen liggen hem, daar is iedereen het wel over eens. Maar het is afwachten morgen. Ik ga gewoon heel geïnteresseerd kijken en raad iedereen aan dat ook te doen.”

Presentator Herman van der Zandt brengt een ode aan deze Alpenrit:

Bron: nos.nl