Etappe 19: Alpenrit naar het dak van de Tour

0
277

Het tweede deel van het drieluik door de Alpen voert de renners naar het dak van de Tour de France. De top van de vierde van vijf beklimmingen, de Col d’Iseran ligt op 2.770 meter hoogte.

Waar de rit van donderdag nog 208 kilometer lang was, zijn de etappes van vrijdag en zaterdag een stuk korter. Tussen Saint-Jean-de-Maurienne en Tignes liggen slechts 126 kilometer.

De etappe eindigt na een slotklim van de eerste categorie. De Montée de Tignes is zeven kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4. Twee kilometer voor de finishstreep zijn de renners al boven, laatste kilometers van de etappe zijn vlak.

Bekijk hier de verschillen tussen de favorieten in het klassement:

Julian Alaphilippe gaat nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement. Als de concurrentie hem wil verslaan, moet er vroeg worden aangevallen, zegt analist Henk Lubberding. Hij verwacht dat de Fransman het geel kan vasthouden.

“Ik denk dat ze hem er nog niet af gaan rijden. Hij had het gisteren moeilijk, maar iedereen zit aan de limiet.”

Het tempo in de favorietengroep was donderdag niet al te hoog. Als dat vandaag weer het geval is, is dat in het voordeel van de Franse klassementsleider, denkt Lubberding. “Als ze ook op de Iseran lang wachten, komt hij in de afdaling al terug, nog voor de laatste klim.”

“En als hij meer verliest, kan Enric Mas hem tussen de beklimmingen in misschien nog helpen. Ze moeten hem dus laten zwemmen.”

‘Ze missen iemand die hem pijn kan doen’

Ineos, de ploeg van Egan Bernal en Geraint Thomas, domineerde onder de naam Sky de bergetappes van de afgelopen jaren. Dit jaar slaagt de ploeg daar niet in. “Ze missen iemand die Alaphilippe pijn kan doen”, zegt Lubberding.

“Poels is niet de beste Poels, terwijl hij vaak wel constant is in de laatste week. En Michal Kwiatkowski? Die heb ik echt nog nauwelijks gezien deze Tour.”

Bron: nos.nl