FA schorst voormalig Newcastle-coach Beardsley na racistische uitlatingen

0
300

De Engelse oud-international Peter Beardsley mag zich acht maanden lang niet met voetbalgerelateerde zaken bezighouden. De Engelse voetbalbond FA heeft hem een schorsing opgelegd vanwege racistische uitlatingen.

De 58-jarige Beardsley had zich begin dit jaar misdragen als trainer van het Onder 23-elftal van Newcastle United. Volgens de FA heeft hij in drie gevallen uitspraken gedaan die “duidelijk racistisch en totaal onacceptabel” waren.

Beardsley had onder meer een donkere speler “aap” genoemd. Ook had hij tijdens een teambuildingsuitje waarbij in bomen werd geklommen, gezegd dat de zwarte spelers “dat wel gewend moesten zijn”.

‘Verbaasd en teleurgesteld’

Kort nadat de FA een half jaar geleden een onderzoek had ingesteld naar de uitlatingen, vertrok Beardsley als coach van het jeugdteam. Hij zegt verbaasd en teleurgesteld te zijn door de uitspraak van de Engelse voetbalbond.

In de verklaring zegt de FA overigens niet te geloven dat Beardsley racistisch is. “Ook al was het niet zijn bedoeling, zijn uitspraken waren wel aanstootgevend”.

Beardsley kwam in zijn actieve carrière 59 keer uit voor Engeland, onder meer tijdens het EK in 1988 en de WK’s in 1986 en 1990. De aanvaller speelde onder meer voor Newcastle United, Liverpool en Everton en was in 2010 ook korte tijd interim-trainer van Newcastle.

Bron: nos.nl