FC Barcelona maakt weer politiek statement, nu met vierde shirt

0
269

Voor het eerst in de geschiedenis presenteert de Spaanse voetbalclub FC Barcelona een vierde shirt. Onder het motto Ho portem dins, wat ‘het zit diep van binnen’ betekent, toonde aanvoerder Sergio Roberto het nieuwe shirt: geel gekleurd, met vier rode diagonale strepen, vegen bijna.

Het is een interpretatie van La senyera, de vlag van Catalonië, die sinds jaar en dag een belangrijk symbool is voor de club en supporters. De laatste keer dat de senyera als shirt in de collectie van FC Barcelona prijkte, was in het seizoen 2013/2014.

Dat de voetbalclub de Catalaanse wortels niet onder stoelen of banken steekt, is geen geheim. Ook nu maakt de club met het vierde shirt weer een politiek statement.

“Barcelona zegt het niet, maar het is wel duidelijk dat ze na de veroordeling van de Catalaanse politici zijn gaan nadenken”, zegt correspondent Edwin Winkels.

“Elke keer als er wat is, doen ze iets. Barcelona staat immers bekend als de verzetsclub, altijd al geweest. De enige plek waar je ten tijde van Franco Catalaans kon spreken, was Camp Nou.”

Veroordeling

Vorige maand werden negen Catalaanse separatistenleiders veroordeeld voor opruiing rond het het onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Zij kregen gevangenisstraffen tussen de negen en dertien jaar opgelegd. De veroordeling zorgde voor veel protest in Barcelona, honderdduizenden demonstranten gingen de straat op.

Barcelona bracht vervolgens een officieel statement naar buiten en verklaarde dat een gevangenisstraf niet de oplossing was. “De oplossing voor het conflict in Catalonië moet alleen komen uit een politieke dialoog”, schreef de voetbalclub op de eigen website.

RCD Espanyol, de tweede grote club van Barcelona, bemoeit zich normaliter liever niet met politieke discussies maar kwam toen met een vergelijkbaar statement.

‘Mensen vinden het prachtig’

Nu laat Barça dus opnieuw van zich horen, met het shirt. Niet geheel toevallig vlak voordat de club eind deze maand zijn 120-jarige bestaan viert, maar bovenal dus op een moment dat de huidige politieke situatie onrustig is te noemen.

Voor de verkoop van shirts hebben ze het in ieder geval niet nodig, zegt Winkels. “Het huidige uitshirt, een retro-shirt uit de jaren zeventig, verkoopt ook al heel goed. Maar veel mensen vinden dit vierde shirt prachtig.”

El Clásico

In beginsel zullen de Catalanen het shirt alleen dragen in uitwedstrijden in La Liga, de Spaanse competitie. Het zal dus niet te zien zijn als Barcelona in actie komt in Europees verband.

De verwachting is dat juist in de wedstrijden tegen Atlético Madrid en Real Madrid, de aartsvijanden uit de hoofdstad waar de regering zetelt, elf Barcelona-spelers over het veld zullen flaneren in de kleuren van de senyera.

Op 1 december staat de uitwedstrijd tegen Atlético op het programma en naar alle waarschijnlijkheid dragen de Catalanen dan het shirt voor het eerst. Dat zullen ze niet doen ruim twee weken later, als de wedstrijd tegen Real, de beroemde El Clásico, op het programma staat. Het duel, dat werd verplaatst naar 18 december, vanwege de politieke onrust is namelijk in Camp Nou.

Bron: nos.nl