Federer en Nadal zijn de komende dagen weer even teamgenoten

0
297

Het tennisfeestje dat de Laver Cup heet, gaat vrijdag weer van start. Dit keer in Genève. Het evenement, bedacht door Roger Federer, levert nog altijd geen punten op voor de wereldranglijst of prijzengeld, maar kent wel een unieke sfeer en strijd om de prestige.

Zo zijn Federer en Rafael Nadal de komende dagen weer even teamgenoten in plaats van rivalen en daar genieten ze zichtbaar van. Ze trainen met elkaar, dollen wat en waarschijnlijk zullen ze, net als twee jaar geleden bij de eerste editie, ook weer een dubbelspel vormen.

Donderdag bij de presentatie van Team Europa zat de stemming er al goed in bij Federer en Nadal.

De Laver Cup is erg populair bij de spelers. Vooral omdat ze even elkaars teamgenoten kunnen zijn, maar ook omdat er in een flitsend format gespeeld wordt met verkorte sets, opzwepende muziek bij de wissels en microfoons die alle gesprekken oppikken.

Twee befaamde coaches

Net als bij de Ryder Cup in het golf bestaat de Laver Cup uit een wedstrijd tussen samengestelde teams van Europa en de rest van de wereld met twee befaamde coaches: Björn Borg en John McEnroe.

Team Europa won de eerste twee edities van de Laver Cup (vorig jaar met Novak Djokovic in plaats van Nadal) en is ook dit jaar de grote favoriet. John Isner is twintigste van de wereld en daarmee de hoogst genoteerde speler van Team Wereld, terwijl Fabio Fognini met zijn elfde plaats de laagste is bij Europa.

Team Europa: Rafael Nadal (2), Roger Federer (3), Dominic Thiem (5), Alexander Zverev (6), Stefanos Tsitsipas (7) en Fabio Fognini (11)

Team Wereld: John Isner (20), Milos Raonic (24), Nick Kyrgios (27), Taylor Fritz (30), Denis Shapovalov (33) en dubbelspecialist Jack Sock (210)

Van spanning zal dus wellicht weinig sprake zijn in Genève, maar de unieke beelden zijn de moeite waard.

Landenwedstrijden in opkomst

Landenwedstrijden zijn in opkomst in het tennis. Naast de Laver Cup wordt komend jaar in januari ook de ATP Cup geïntroduceerd, waar alle topspelers aan meedoen en waar wel punten te verdienen zijn. En dan is er ook nog de aloude Davis Cup, dat ook een nieuw format heeft gekregen.

Bekijk hieronder een reportage van twee jaar geleden over de Laver Cup, waarin Marcella Mesker en Jacco Eltingh zich buigen over het nieuwe evenement.

Federer benadrukt dat hij met de Laver Cup niet de Davis Cup in de weg wil zitten. “Nee, de Davis Cup moet overleven. Er is genoeg ruimte voor meerdere teamwedstrijden. Wij als spelers vinden het leuk om bij elkaar te komen. Het is iets nieuws in tennis, het zorgt voor opschudding.”

Bron: nos.nl