Feyenoord wéér thuis in de beker! Wat zeggen de cijfers?

0
662

Wéér een thuiswedstrijd… Het zit Feyenoord al een tijdje bepaald niet tegen in het toernooi om de KNVB-beker, waarin de Rotterdammers ronde na ronde het geluk hebben dat bij de loting een duel in de vertrouwde Kuip uit de koker rolt. Ook in de halve finale van vanavond tegen Ajax kunnen Robin van Persie c.s. weer op de massale steun van de eigen aanhang rekenen.

Zo bar als vorig seizoen is het nog niet. Feyenoord speelde toen louter thuiswedstrijden in het bekertoernooi, inclusief de finale die traditioneel in De Kuip wordt afgewerkt. Die reeks van zes optredens op eigen veld mondde uit in de dertiende KNVB-beker voor de Stadionclub.

Die zes op een rij is meteen ook de langste serie thuiswedstrijden in de beker die Feyenoord heeft meegemaakt in de clubhistorie. Maar daarin staan de Rotterdammers niet alleen, zo leert de geschiedenis. Zeven andere profclubs kunnen eenzelfde rijtje overleggen. Alleen RKC Waalwijk steekt er met negen opeenvolgende thuisduels rond de eeuwwisseling bovenuit.

Drie amateurclubs overtreffen die score overigens nog: LONGA (tien keer), DOVO (elf) en recordhouder De Treffers (twintig) waren nog vaker op rij gastheer. Verwonderlijk is dat overigens niet daar amateurclubs in de beginfase van het bekertoernooi een thuisduel krijgen toegewezen als de tegenstander uit de rijen der profs afkomstig is.

85% thuis

Terug naar Feyenoord, dat dit jaar alleen voor de openingsronde de bus in moest. Gemert was de bestemming. Na de 4-0 zege in het Brabantse land volgden thuisoverwinningen op ADO Den Haag (5-1), FC Utrecht (1-0) en Fortuna Sittard (4-1).

Daarmee werd het aantal thuisduels sinds het seizoen 2015/2016 op maar liefst zeventien gebracht. In die tijdspanne werd Feyenoord slechts drie keer op pad gestuurd. Dat betekent dat de Rotterdammers 85% van de bekerwedstrijden in eigen huis heeft mogen afwerken. Alleen FC Volendam komt daar enigszins bij in de buurt met 75%, maar zes van de acht is toch van een heel andere orde.

Die ongekende serie thuisbeurten heeft Feyenoord geen windeieren gelegd. Zowel in 2016, toen onderweg alleen Roda JC op vreemd terrein bestreden moest worden (1-0 zege na verlenging), en 2018 werd de beker veroverd.

Roda de laatste

In het tussenliggende seizoen strandde de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst in de kwartfinales door toedoen van Vitesse. In Arnhem inderdaad (2-0). Er lag die jaargang echter iets veel mooiers in het verschiet: de landstitel. De lopende editie staan de Maasstedelingen ook alweer bij de laatste vier.

Al met al is Feyenoord nu twintig bekerwedstrijden op rij succesvol geweest in eigen huis. De laatste bezoekende club die als triomfator het Rotterdamse bastion verliet, was Roda JC. De Limburgers bleven in de jaargang 2010/2011 na de 1-1 na 120 minuten het koelst in de noodzakelijk geworden strafschoppenserie.

Feyenoord staat overigens ook hoog in het lijstje met achtereenvolgende uitwedstrijden in de beker. In de jaren zeventig was het lot de Rotterdammers negen keer op rij niet gunstig gezind. Drie clubs troffen het echter nog beroerder: SC Veendam (tien), FC Groningen (elf) en uitschieter ADO Den Haag, dat maar liefst twaalf keer in successie elders een bekerronde moest zien te overleven.