FIFA wil vergoedingen zaakwaarnemers en aantal huurlingen aan banden leggen

0
246

De wereldvoetbalbond FIFA gaat werk maken van de enorme vergoedingen bij voetbaltransfers. De provisies voor betrokken makelaars en managers rijzen momenteel de pan uit. Voetbalclubs betalen per jaar steeds meer aan de betrokken partijen. Ajax betaalde afgelopen seizoen tien miljoen euro aan provisies, Feyenoord bijna drie miljoen.

De wereldvoetbalbond FIFA wil nu de hoogte van de vergoedingen voor zaakwaarnemers bij transfers aan banden leggen. Voor managers die een rol hebben vervuld in een spelerstransfer gaan limieten gelden.

Maximaal 10 procent van de afkoopsom voor makelaars van de verkopende club. Voor de zaakwaarnemer van de betreffende speler geldt maximaal 3 procent van de vergoeding voor de verhuizende voetballer en voor de managers van de betrokken clubs eveneens maximaal 3 procent van deze vergoeding.

Huurspelers

De FIFA wil ook het aantal huurlingen limiteren. Met ingang van het seizoen 2020-2021 wordt het aantal internationale huurcontracten gelimiteerd tot acht, inclusief de uitgeleende spelers. Twee seizoenen later wordt dat aantal teruggebracht tot zes. De nieuwe regel geldt niet voor spelers tot 21 jaar.

Het bestuur van de FIFA buigt zich tijdens een vergadering op 24 oktober over de voorgestelde regelgeving.

Bron: nos.nl