Franse profliga negeert advies rechter; doek valt voor Amiens en Toulouse

0
158

De Franse voetbalclubs Amiens en Toulouse komen volgend seizoen toch uit op het tweede niveau.

Tijdens de algemene vergadering van de Ligue de Football Professionel (LFP), de organisator van de Franse profcompetities, stemde een ruime meerderheid voor het plan om Ligue 1 het komende seizoen met 20 clubs aan te vangen.

Amiens en Toulouse hoopten op een competitie met 22 clubs, maar dat plan werd met 74,49 procent van de stemmen afgewezen.

Op 8 maart werd voor het laatst gevoetbald in Frankrijk. Een maand later werden de profcompetities vanwege de coronacrisis definitief stopgezet. In tegenstelling tot de Nederlandse eredivisie, werd in Frankrijk wel een kampioen aangewezen: Paris Saint-Germain.

Amiens en Toulouse, die als nummers 19 en 20 zouden degraderen, tekenden beroep aan tegen het besluit om het seizoen niet meer uit te spelen.

De hoogste Franse rechter stelde beide clubs in het gelijk, schortte de degradatie op en stuurde de profliga terug naar de tekentafel. In de algemene vergadering staken de andere clubs een stokje voor een langer verblijf van de twee op het hoogste niveau.

Lorient en Lens promoveren

Toulouse speelde sinds 2003 onafgebroken op het hoogste niveau, met de derde plaats in 2007 als beste prestatie. Oud-PSV’er Nicolas Isimat-Mirin speelde het afgelopen seizoen op huurbasis bij de Zuid-Franse club.

Amiens promoveerde in 2017 voor het eerst naar Ligue 1 en zet na drie seizoenen weer een stapje terug. Lorient en Lens, de nummers een en twee van Ligue 2, promoveren.

Bron: nos.nl