Frenkie de Jong verrast zichzelf niet: ‘Anders niet naar Barça gegaan’

0
243

Toen hij op maandagochtend in Barcelona op het vliegtuig stapte om zich later die dag bij Oranje te melden, wierp Frenkie de Jong wellicht nog even een snelle blik op het stapeltje kranten bij de ingang.

Want daags na de 4-0 winst op Sevilla schreven de media, niet voor het eerst dit seizoen, lovend over de middenvelder van Barcelona. Het blijft voor de Spaanse pers opvallend dat De Jong zich nu al kan bewijzen in een selectie vol sterren.

Voor De Jong zelf is het echter geen verrassing dat hij zonder aanpassingsproblemen al van meet af aan een vaste plek in de basis heeft bij zijn nieuwe club.

“Als ik had verwacht dat ik het niveau niet aan zou kunnen, dan was ik natuurlijk niet naar Barcelona gegaan”, zegt hij koeltjes en grijnzend aan de rand van het trainingsveld in Zeist.

Diezelfde kenmerkende combinatie van rust en plezier straalt hij ook uit op de Spaanse velden. “Ja, ik geniet van de wedstrijden. Van een vrije trap van Messi of een omhaal van Suárez. Dat soort momenten maakt me gelukkig.”

In dat rijtje hoogstandjes van Barça-spelers in de wedstrijd tegen Sevilla mag ook de pirouette van De Jong genoemd worden. Maar daarover is hij bescheiden. “Ach, dat kwam zo in me op. Of uit zo’n actie mijn zelfvertrouwen blijkt? Volgens mij speel ik altijd met vertrouwen.”

Eindelijk eindtoernooi voor Oranje?

Maar in Zeist draait het deze week natuurlijk om het Nederlands elftal. Bij die ploeg is de spelvreugde zeker niet minder. Oranje zit na enkele barre jaren in een positieve flow. Het eerste eindtoernooi sinds 2014 lonkt.

En daar kijken de internationals enorm naar uit. “Natuurlijk leeft dat. Dat merk je aan de mensen in Nederland, maar ook in de groep”, zegt De Jong.

“Er zitten niet veel spelers bij het Nederlands elftal die al een eindtoernooi hebben gespeeld, dus iedereen hunkert naar dat EK. Dat blijkt ook uit onze trainingen en wedstrijden. Dus ik heb er zin in deze week.”

Bron: nos.nl