Froome verlaat wielerploeg Ineos aan het einde van het seizoen

0
42

Chris Froome vertrekt aan het einde van het seizoen bij Team Ineos. Het contract met de viervoudig winnaar van de Tour de France wordt niet verlengd, zo heeft de wielerploeg bekendgemaakt.

Volgens de BBC stapt de 35-jarige Brit over naar de relatief nieuwe en onbekende ploeg Israel Start-Up Nation, waar onder anderen Dan Martin en Daniel Navarro al voor rijden.

“Het contract van Chris loopt eind december af en we hebben het besluit genomen om niet te verlengen”, zegt Ineos-manager Dave Brailsford. “We maken het eerder bekend dan gebruikelijk om een einde te maken aan de recente speculaties, zodat onze ploeg zich kan richten op het huidige seizoen.”

Enige kopman

Met het vertrek van Froome komt een einde aan een samenwerking van tien jaar bij de ploeg, die voorheen als Team Sky actief was.

Volgens Brailsford was Froome erop gebrand om in het vervolg van zijn carrière de enige kopman te zijn. “Dat is iets wat wij hem op dit moment niet kunnen garanderen. Een vertrek bij Ineos kan hem die zekerheid wel geven. En het geeft andere renners van ons team de mogelijkheid om kopman te worden.”

Bij Team Ineos staan ook Geraint Thomas en Egan Bernal onder contract, de laatste twee Tourwinnaars. Bernal zegevierde vorig jaar, Thomas in 2018.

“Het was een fenomenaal decennium bij het team, waarin we heel veel bereikt hebben”, reageert Froome. “Ik kijk uit naar opwindende nieuwe uitdagingen in de volgende fase van mijn loopbaan, maar eerst ligt mijn focus nog op het winnen van een vijfde Tour de France met Team Ineos.”

Tien succesvolle jaren

Froome was erbij toen Team Sky in 2009 werd opgericht en werd drie jaar later tweede in de Tour de France, achter ploeggenoot Bradley Wiggins. In de jaren daarna nam Froome de macht over: hij bracht de gele trui in 2013, 2015, 2016 en 2017 naar Parijs.

Daarnaast won de Brit de Giro d’Italia in 2018, na een spectaculaire comeback, en twee keer de Vuelta, in 2011 en 2017. De eerste zege kreeg hij vorig jaar pas toegekend na een positieve dopingtest van winnaar Juan José Cobo.

In februari maakte Froome na acht maanden zijn rentree in het peloton bij de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. In juni vorig jaar was hij bij een verkenningsrit tijdens het Criterium du Dauphiné zwaar ten val gekomen, met breuken aan zijn ribben, dijbeen, elleboog, heup en nek als gevolg.

Bron: nos.nl