Fuglsang toont klasse in Tirreno, Yates vergroot voorsprong

0
278

Met een imponerende ontsnapping heeft Jakob Fuglsang zondag de vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen en een plaats op het podium veroverd. De Deen van Astana klimt over Tom Dumoulin, die als vierde eindigde, heen naar de derde plaats in het algemeen klassement.

De leider daarvan is nog steeds Adam Yates. De Brit van Mitchelton-Scott wilde met het oog op de afsluitende tijdrit van dinsdag zijn voorsprong op naaste belager Primoz Roglic uitbouwen en slaagde daarin. Hij heeft nu 25 tellen voorsprong op de Slowaak.

19 procent klimmen

Fuglsang demarreerde ruim elf kilometer voor het einde van de zware heuveletappe, die de renners over 180 kilometer van Colli al Metauro naar Recanati in het midden van Italië voerde. De eerste honderd kilometers waren relatief vlak, maar in de laatste tachtig kregen de coureurs negen hellingen voor de kiezen.

Met name de slotklim met stroken van negentien procent was loodzwaar. Fuglsang bedong die helemaal alleen en noteerde de achttiende seizoenszege van Astana, dat zondag uiterst sterk koerste.

Op veertig seconden van Fuglsang kwam Yates als tweede binnen, die daarmee twee bonificatieseconden bij elkaar sprokkelde. De Brit trok op anderhalve kilometer van de streep ten aanval en liet tijdritspecialist Roglic van Jumbo-Visma achter zich.

Dumoulin kwam 1.39 na de winnaar binnen en staat vierde op 1.55 van Yates. De Tirreno duurt nog tot en met dinsdag, dan staat de allesbeslissende tijdrit over tien kilometer op het programma.

Bron: nos.nl