‘Gele trui hangt aan zijden draadje’, weten Alaphilippe en concurrenten

0
308

Zes dagen duurt de Tour de France nog. Zes etappes, waarvan drie slopende Alpenritten. Daar zal op meer dan 2.000 meter hoogte beslist worden wie in Parijs met het geel mag pronken.

Het lijkt een strijd te gaan worden tussen zes renners. Tussen geletruidrager Julian Alaphilippe en nummer zes Emanuel Buchmann zit slechts 2.14 minuten. Daartussen: titelverdediger Geraint Thomas, Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot en Egan Bernal.

Belangrijke vraag is natuurlijk hoe alle kanshebbers hun eigen kansen inschatten? Maar minstens zo belangrijk is hoe alle kanshebbers de krachten van hun concurrenten inschatten?

‘Grote verandering’ voor Alaphilippe

“We hebben geen ploeg die de Tour kan winnen, dat wisten we van tevoren”, zegt geletruidrager Alaphilippe, die met die woorden op de persconferentie maandag alle druk bij zichzelf én zijn ploeg lijkt te willen wegnemen. Nog nooit zaten hij en Deceuninck-QuickStep in deze positie.

“Als je in de gele trui rijdt, moet je hem verdedigen door rustig bij de andere klassementsrenners te blijven. Dat heb ik nog nooit gedaan, dus dat is een grote verandering voor mij”, aldus de Fransman, die zijn aanvalsdrift nu ook moet zien te temperen. De andere kopmannen zullen hem onder geen beding op avontuur laten gaan.

Voor Alaphilippe is het zaak tijdens de nagenoeg vlakke rit op dinsdag en de niet al te zware etappe op woensdag zoveel mogelijk rust te pakken. In de dagen daarna, wanneer het peloton over de Alpen trekt, zal de Tour namelijk pas beslist worden. “Als je kijkt naar het profiel van de komende etappes stelt anderhalve minuut vrijwel niets voor”, zegt Alaphilippe.

‘De Fransen duwen hem naar boven’

“De gele trui hangt aan een zijden draadje, maar ik ben heel trots en blij dat ik hem heb. De concurrenten die hem willen overnemen, weten wat hen te doen staat.”

Hoe dichter de Tour bij Parijs komt en hoe langer Alaphilippe in het geel kan blijven, des te gekker worden de Franse fans. Denkt althans zijn ploegleider bij Deceuninck-QuickStep, Patrick Lefevere. “Ik zou maar oppassen, anders duwen die Fransen hem naar boven.”

Lefevere ziet in de 27-jarige coureur een klassementsrenner voor de toekomst. “Hij is nu nog impulsief, maar laat hem er nog een jaar of twee over doen. Dan gaat hij rustig worden. En dan is het rond z’n 29ste het moment om het te doen.”

“Als hij hier blijft tenminste”, houdt de Belgische ploegleider een slag om de arm. “We moeten ook zien dat hij de juiste mannen om zich heen heeft. Dan moeten we het selectiebeleid aanpassen, anders kunnen we hem beter laten vertrekken naar een andere ploeg.”

Thomas of toch Bernal?

Met titelverdediger Thomas en de jonge Bernal heeft Team Ineos nog twee troeven. Dat kan een luxe zijn, maar ook problemen opleveren. Beiden zaten gebroederlijk aan tafel bij de persconferentie op de rustdag, met teambaas Sir Dave Brailsford in het midden. Als verbindende factor of als vredestichter.

“We moeten gewoon communiceren tijdens de koers en elkaar soms helpen”, zegt Thomas. Als hem gevraagd wordt of hij de diensten van Bernal zal opeisen, mocht hij zelf in problemen komen, aarzelt Thomas dan ook geen moment. “Dat zal ik zeker doen.”

In Thomas’ ogen komt het grootste gevaar voor het afnemen van zijn titel uit Frankrijk. “Alaphilippe heeft een mooie voorsprong en hij kan een paar dagen herstellen. Niemand had verwacht dat hij zo sterk zou blijven rijden.”

“Toen hij in de tweede rit de gele trui pakte, dacht iedereen: het is niet zo erg als hij twintig of dertig seconden pakt. Het is nu wat anders. Dat is het grootste verschil. Iedereen probeert hem nu los te rijden”, zegt Thomas.

Zijn ploegmaat Bernal wil ook Kruijswijk niet afschrijven. “Hij is een heel sterke renner. Vorig jaar werd hij vijfde in de Tour terwijl hij een ploeggenoot hielp. Nu staat hij derde. Hij zal tot het einde blijven vechten, dus we moeten hem in de gaten houden.”

Voor wie rijdt Poels?

Na een stroeve start – hij kon mede wegens maagproblemen niet mee op La Planche des Belles Filles – lijkt Wout Poels zijn klimmersbenen net op tijd weer terug te hebben. In het verleden bleek hij een grote steun voor viervoudig Tourwinnaar Chris Froome, nu dient hij zijn aandacht verdelen over twee kopmannen, Thomas en Bernal.

“Normaal ben ik de laatste anderhalve week op mijn best, dus dat komt mooi uit met al die klimmen”, aldus Poels.

In de etappe naar Part d’Albis kwam de knecht van de Ineos-kopmannen zelfs ongewild in de situatie dat hij met Thomas in zijn wiel een gat op ploeggenoot Bernal moest dichten.

“Je kunt niet altijd alles plannen. Dit was gecompliceerder dan normaal”, zegt Poels bedachtzaam. “Dat wil je natuurlijk niet. Maar we hebben nog twee mannen kort staan, die moet je allebei een beetje tevreden houden.”

Het wordt nog een hele kunst om de twee troefkaarten goed uit te spelen, erkent Poels. “Dat wordt een tactisch spel. Geraint Thomas wordt alleen maar beter. De communicatie gaat cruciaal worden. Als er één niet eerlijk is en zegt dat hij goed is, terwijl hij niet zo’n goede dag heeft, dan kan dat fataal worden. Tot nu toe gaat alles nog goed. De sfeer is prima.”

Pinot heeft ontzag voor Jumbo-Visma

De misschien wel grootste uitdager van Alaphilippe is, gezien de uitstekende vorm die hij in de Pyreneeën etaleerde, zijn landgenoot Pinot. Niet voor niets won Pinot de loodzware etappe die finishte op de Tourmalet.

“Afgelopen weekend was ik wel de beste, maar de Tour duurt nog tot zondag, dus er gaat nog van alles gebeuren”, zegt Pinot. “We zitten nu met drie, vier renners heel dicht bij elkaar. Bernal, maar ook Kruijswijk die heel sterk is.”

En Pinot heeft respect voor de ploeg van de Nederlander, Jumbo-Visma. “De sterkste ploeg blijft…”, zegt hij, om vervolgens een kleine denkpauze in te lassen. “Ik wilde Ineos zeggen, maar dan lieg ik. Jumbo-Visma is heel sterk. De topvijf, -zes van het klassement heeft ongeveer hetzelfde niveau. Daar kan ik niet een specifieke rivaal uit kiezen.”

Buchmann grote onbekende

En Buchmann dan? De Duitser van Bora-Hansgrohe staat niet voor niets zo dicht bij de eerste plaats in het klassement en op slechts 39 seconden van de nummer twee, maar tussen al het geweld lijkt niemand hem een serieuze kans toe te dichten.

Maar wie weet rijdt de 26-jarige grote onbekende toch heel anoniem richting het podium, straks in Parijs.

Bron: nos.nl