Genadeloze Lavreysen: ‘Ik was zo scherp, deze heb ik’

0
312

Voor het eerst in twaalf jaar heeft Nederland weer een wereldkampioen op de sprint: baanwielrenner Harrie Lavreysen versloeg op de WK in het Poolse Pruszków zijn landgenoot Jeffrey Hoogland.

“Het was superrot om tegen Jeffrey in de finale te rijden”, gaf de 21-jarige Lavreysen na zijn gouden race toe. “Ik gun het hem ook. Maar deze heb ik.”

Lavreysen en Hoogland kennen elkaar door en door, trainen dagelijks samen en slapen in Polen op dezelfde hotelkamer. Maar Lavreysen kende geen genade en sloeg toe in twee heats. “Ik voelde me vandaag zo goed en zo sterk. Ik was zo scherp, ik wist gewoon wat ik moest doen.”

Lavreysen treedt met zijn titel in de voetsporen van Piet Moeskops, Arie van Vliet, Jan Derksen, Leijn Loevesijn en Theo Bos. Bos was in 2007 de laatste Nederlandse wereldkampioen op de sprint.

‘Harrie is de baas’

Zo groot als de vreugde was bij Lavreysen, zo groot was de teleurstelling bij de vier jaar oudere Hoogland. “Verliezen doet pijn. Het is enorm zuur”, reageerde Hoogland. “Ik wilde eigenlijk laten zien wie de baas is, maar dat is op dit moment toch Harrie.”

Dat Hoogland in de finale juist tegen zijn kamergenoot moest rijden, maakte op de baan niets uit. “We zitten samen op de kamer, maar op het moment dat je naar de stoeltjes gaat, gaat het alleen om de focus. Dan kan je elkaar eigenlijk wel afslachten.”

“We hebben dat ook geprobeerd te doen”, vervolgt Hoogland. “Alleen kwam ik er iets ongelukkiger uit. Het gaat er in de sprint om wie de minste fouten maakt. Ik maakte in de eerste heat een fout en toen zat Harrie al met één arm in de trui.”

Nederlandse finale

Eén keer eerder kende de sprint op een WK een Nederlandse finale: in 1957 won Jan Derksen in de eindstrijd van Arie van Vliet.

Bron: nos.nl