Groenewegen vertrekt bij Jumbo-Visma en tekent bij nieuwe ploeg

0
120

Wielrenner Dylan Groenewegen verruilt de Jumbo-Visma-ploeg voor Team BikeExchange, de Australische ploeg van onder anderen Simon Yates, Michael Matthews en Luka Mezgec.

De 28-jarige sprinter reed zes jaar voor Jumbo-Visma en boekte in die periode meer dan vijftig zeges. Hij verlaat de ploeg met gemengde gevoelens. “Team Jumbo-Visma is momenteel misschien wel de beste ploeg die er is. De enige reden dat ik wegga is het sportieve perspectief”, zegt Groenewegen.

Nadat Groenewegen de leiding van Jumbo-Visma te kennen had gegeven dat hij voor komend seizoen een aanbod van een andere ploeg heeft gekregen, ging de ploeg akkoord met de ontbinding van zijn contract.

“Ik zal de Nederlanders om me heen en de Nederlandse mentaliteit misschien wel gaan missen, maar deze kans was te mooi om te laten lopen. Ik ben blij dat we er met beide ploegen op een goede en vriendschappelijke manier snel zijn uitgekomen.”

Sportief directeur Merijn Zeeman reageert teleurgesteld. “Met pijn in mijn hart zie ik Dylan vertrekken.”

Directeur Richard Plugge legt uit dat ze de ambities van Groenewegen niet willen belemmeren. “We willen de sportieve ontwikkeling van Dylan, die de ploeg mee op de kaart heeft gezet met onder meer zijn sprintzege op de Champs-Elysées, niet belemmeren. Zijn wens om de grootste koersen te rijden is heel begrijpelijk.”

Jakobsen

Naast sportieve hoogtepunten – zo won hij vier keer een etappe in de Tour de France – heeft Groenewegen bij Jumbo-Visma ook een groot dieptepunt meegemaakt. In augustus 2020 was hij betrokken bij een ernstige valpartij van Fabio Jakobsen, die vervolgens een week in coma lag met zeer zware verwondingen.

Het heeft lang geduurd voordat Groenewegen weer aan wedstrijden kon denken, zo liet hij in april van dit jaar weten. Maar hij was bovenal heel blij dat het weer goed gaat met Jakobsen. Beide renners maakten dit jaar een rentree. Groenewegen na zijn schorsing van negen maanden en Jakobsen na zijn lange revalidatie.

Bekijk hieronder een compilatie van zijn vier etappezeges in de Tour:

Bron: nos.nl