Groenewegens tweede zege op rij in Parijs-Nice is ‘een van de speciaalste’

0
362

Dylan Groenewegen heeft na zijn zege in de openingsrit ook de tweede etappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. Maakte de Amsterdamse sprinter van Jumbo-Visma zondag al indruk in een waaierrit, vandaag was zijn prestatie zo mogelijk nog knapper.

In de finale van de opnieuw door waaiers bepaalde rit hield Groenewegen in zijn eentje stand in een elitegroepje van zeven renners en won overtuigend. Ivan Garcia Cortina (Bahrain) werd tweede, voor Philippe Gilbert (Deceuninck).

Groenewegen blijft ook leider in het klassement. Mede dankzij bonificaties breidde de Nederlander zijn voorsprong in het klassement uit tot 12 seconden op Michal Kwiatkowski (Team Sky) en 13 op Luis Léon Sánchez (Astana).

“Dit was een van mijn speciaalste overwinningen”, glunderde Groenewegen na afloop. “Het waaide hard, de hele dag zijwind. Op het einde waren we met acht renners over en ik zat erbij. Ik ben trots op de ploeg die me hielp en trots op mezelf, omdat ik erbij bleef. Een mooie dag dus.”

Waaiers, waaiers, waaiers

Net als zondag stond de tweede etappe, een rit van 165,5 kilometer van Les Bréviaires naar Bellegarde, volledig in het teken van de straffe wind, die schuin in de rug stond. De hele dag wisselden de waaiers elkaar af, maar de beslissing leek te vallen op een kilometer of veertig van de finish.

Groenewegen zat met twee ploeggenoten (Wynants en Grøndahl Jansen) in de eerste waaier en zag dat onder anderen concurrent Caleb Ewan de slag gemist had.

Ook Wilco Kelderman leek uitstekende zaken te kunnen doen voor het klassement, want behalve de Nederlander van het geplaagde Sunweb, dat zondag kopman Michael Matthews en Martijn Tusveld kwijtraakte door valpartijen, waren alleen Bob Jungels, Egan Bernal, Romain Bardet en Nairo Quintana present.

Nóg niet beslist

In de slotfase vond de tweede waaier toch weer aansluiting, waardoor onder anderen Kwiatkowski – die eerder door pech had moeten lossen uit de eerste groep – terugkeerde.

Na een haakse bocht op zes kilometer van de streep zetten Kwiatkowski, Bernal en Rowe zich op kop en opnieuw brak het vooraan, met Kelderman en vrijwel alle andere klassementsmannen als slachtoffer.

Groenewegen liet zich niet verrassen en handhaafde zich in zijn eentje bij de voorste groep. In de sprint van zeven (Rowe had zich in de laatste honderden meters laten afzakken) was hij vervolgens duidelijk de sterkste.

De winst van Kwiatkowski, Bernal en Sánchez op de andere klassementsrenners bleef beperkt. Kelderman en de andere achtervolgers verloren slechts vijf seconden.

Bron: nos.nl