Harry van Raaij (83), gewaardeerd als PSV-voorzitter én als mens

0
287

Harry van Raaij wordt nog graag geconfronteerd met zijn tijd bij PSV. Bij het zien van oude beelden komen mooie herinneringen weer boven. Waarom alle mooie foto’s in de garage hangen? Mevrouw Van Raaij is de baas in huis.

“Leuk die oude beelden, ze geven herinneringen aan datgene dat ver is weggezakt. Dat gebeurt automatisch als je ouder wordt”, zegt de inmiddels 83-jarige oud-bestuurder als Joep Schreuder op bezoek is in aanloop naar PSV-Ajax dit weekend.

Nu mag mevrouw Van Raaij misschien de baas zijn, vroeger was hij dat zelf. Gedurende drie decennia vervulde Van Raaij bestuurlijke functies bij PSV, waar hij de meeste bekendheid kreeg als voorzitter van 1996 tot 2004.

“Ik speelde weleens wat aanvallend en liet dan verdedigend een steekje vallen”, zei hij bij zijn afscheid. Het leverde hem een groot applaus op.

Uitgesproken karakters

Als aanvoerder van PSV droeg Mark van Bommel – de huidige coach van de Eindhovenaren – in 2003 het kampioenschap aan hem op, toen hij de club door een hectische periode had geloodst.

Van Raaij stond erom bekend goed met uitgesproken karakters overweg te kunnen. Van Romario (wiens aankoop hij omschrijft als “geluksschot”) tot Van Bommel, in de onderlinge verstandhouding vond hij altijd de juiste balans. “Ik vond helemaal niet lastig, anderen wel. Ik vind: die mensen zijn nou eenmaal zo, daar moet je goed mee leren omgaan.”

Van Raaij was naast voorzitter ook gewoon supporter van PSV. Zo uitte hij aan het adres van Studio Sport zijn frustratie over een oneerlijke behandeling van zijn club, het programma zou te veel op de hand van Ajax zijn.

De Brabander werd ook enorm gewaardeerd als mens. Kon enorm lachen om de persiflages van cabaretier Erik van Muiswinkel in Studio Spaan, ook al werd hij daar zelf niet bepaald als een bekwaam leidinggevende neergezet.

Europese competitie

Vanuit zijn rol bij Philips was Van Raaij meer dan een sportbestuurder. Hij bekeek het breder, opperde in zijn tijd al een Europese competitie. En nu is het serieus aan de orde: “Dat kan niet uitblijven. Je ziet toch dat de competities in Nederland en België niks meer voorstellen?”

Het is duidelijk. Van Raaij is al die jaren niets aan scherpte verloren.

Bron: nos.nl