Het geheim van topfavoriet Van der Poel: ‘Plastisch lichaam en plezante training’

0
254

Mathieu van der Poel reed nooit een volledig wielerseizoen, maar begint niettemin als topfavoriet aan de WK-wegwedstrijd. Het geheim van het 24-jarige multitalent? Een plastisch lichaam en een plezante training.

Zo leert een gesprek met Kristof De Kegel en Christoph Roodhooft, de twee Belgen achter Nederlands belangrijkste troef in Yorkshire. De Kegel is de man van de trainingsschema’s, Roodhooft neemt het tactische gedeelte voor zijn rekening bij Van der Poels ploeg Corendon-Circus.

Plastisch lichaam

“Zijn lichaam is heel plastisch”, verklaart De Kegel het feit dat Van der Poel ogenschijnlijk moeiteloos omschakelt van mountainbiken naar wielrennen op de weg naar veldrijden en weer terug.

“Dat wil zeggen dat als je met Mathieu een bepaald accent traint, zijn lichaam daar onmiddellijk op reageert. Van een mountainbike-inspanning naar een klassieker-inspanning van vijf à zes uur en dan weer naar een cyclocross-inspanning; het lukt allemaal met zijn lichaam, in veel minder tijd dan bij iemand anders.”

Welke van de drie disciplines ook op het trainingsprogramma staat, het wordt “altijd zo aangenaam mogelijk gemaakt”.

Roodhooft: “Zodat het voor hem voelt dat hij natuurlijk aan het werken is, maar het ook leuk blijft. Dat is een manier om de dingen haalbaar te houden. Dingen die plezant zijn, zijn gemakkelijker vol te houden.”

De resultaten spreken voor zich: Van der Poel won dit jaar alle twaalf keer dat hij aan de start stond bij het veldrijden, was negen van de elf keer de beste als hij meedeed aan het mountainbiken en boekte tien zeges op de weg in 28 koersdagen, zo berekende het AD.

De mooiste overwinning op de weg moet zondag volgen, op een parcours dat Van der Poel naar eigen zeggen “normaal gesproken zou moeten liggen.”

“En dat is niet elk jaar zo op een WK. Het zijn vaak redelijk typische parcoursen: of voor een klimmer, of voor een sprinter. Dit is een parcours daar tussenin, een parcours dat een renner zoals ik moet aankunnen.”

Bron: nos.nl