Het mysterie Arek Milik: is zijn linker nou zo goed of zijn rechter zo slecht?

0
78

Als zijn rechterbeen net zo goed was als zijn linker, had Arek Milik naar eigen zeggen een wereldtopper kunnen zijn. Vechtend tegen eeuwige twijfels en gekweld door zware blessures lonkt desondanks een fraai jubileum op vertrouwde grond.

Bij afwezigheid van superster Robert Lewandowski, die rust krijgt, is de Poolse hoop gevestigd op briljante ingevingen van Milik. In de Johan Cruijff Arena hoopt hij tegen Oranje in zijn vijftigste interland te schitteren zoals hij dat op dezelfde plek ook deed in het shirt van Ajax.

“Het verschil tussen mijn linker en mijn rechter is wel te groot…”, toonde Milik zich destijds kritisch. Zoals ook het contrast met Lewandowski enorm is, zo niet buitenproportioneel.

Eerste hoofdprijs

De spits van Bayern München won onlangs met de Champions League zijn zeventiende grote prijs in clubverband, waaronder negen landstitels. Milik veroverde dit jaar pas zijn eerste hoofdprijs, voor zover het toernooi om de Coppa Italia die status nog heeft voor een team dat eigenlijk het ongenaakbare Juventus de laatste jaren eens van zijn troon in de Serie A had willen stoten.

Het opboksen tegen grote namen moest Milik al in zijn periode bij Ajax (2014-2016), waar het publiek door de jaren heen verwend was geraakt door spelers als Marco van Basten, Patrick Kluivert en Luis Suárez. Spitsen die het vak tot in de puntjes beheersten en surrealistisch hoge verwachtingen schiepen bij hun opvolgers.

32 miljoen

Maar Milik redde zich dankzij zijn wilskracht ook op één been. Oud-speler Ronald de Boer noemde zijn linker een van de beste die hij ooit bij Ajax had gezien. Toen hij in zijn tweede jaar, mede door een reeks fraaie goals, eindelijk de scepsis had overwonnen, koos technisch directeur Marc Overmars toch eieren voor zijn geld toen Napoli ineens 32 miljoen euro voor de Pool op tafel legde.

En weg was Milik, een killer zoals zijn opvolgers Mateo Cassierra en Kasper Dolberg dat nooit zouden worden.

Nu, vier jaar later, is de aanvaller terug. Cynisch genoeg in een wedstrijd tegen het grote Oranje. Een topper in de Nations League, waar hij in zijn Ajax-tijd zelden mocht opdraven in grote wedstrijden. Behalve dan die ene keer dat hij PSV met een hoofdrol op de knieën kreeg, betiteld als zijn grote revanche. “Ik ben er helemaal niet mee bezig wat mensen over me zeggen of schrijven.”

Dat is maar goed ook. Milik moet weg bij Napoli, zegt Maurizio Nicita die de club volgt namens de roze sportkrant La Gazzetta dello Sport. Zijn contract loopt volgende zomer af, dus zijn huidige club kan nu nog wat aan hem verdienen. En de beoogde nieuwe aanvalsleider heet Victor Osimhen, voor een bedrag van rond de zeventig miljoen euro overgekomen van Lille.

“Ik moet nu aan mijn toekomst denken. Ik moet een belangrijke beslissing nemen”, zegt Milik over zijn situatie. AS Roma heeft volgens Nicita de beste papieren om de oud-Ajacied in te lijven, maar het zal volgens hem nog wel een paar weken kunnen duren voordat de transfermarkt in Italië echt op gang komt.

Zijn geduld is wel vaker op de proef gesteld. Tijdens de eeuwig durende revalidaties, na herhaaldelijk zwaar letsel aan zijn knieën. “Ik geloofde niet dat ik in staat zou zijn om ooit terug te keren op mijn oude niveau. Maar uiteindelijk is alles gegaan zoals ik wilde dat het ging”, blikt hij terug op de jaren waarin hij soms wel even voor zijn carrière vreesde.

Met een beetje geluk valt alles straks samen voor Milik, die zijn oude ploegmaat Joël Veltman mogelijk als directe tegenstander treft.

Verwachtingen

“We spelen tegen een van de beste teams van de wereld. We verwachten een heel zware wedstrijd”, tempert Milik de verwachtingen. “Ik ben blij dat ik hier na vier jaar weer terug ben. Ik heb hier veel doelpunten gemaakt en veel mooie momenten beleefd.”

Pas 26 jaar is de spits die al een heel voetballeven achter de rug lijkt te hebben. Maar vanuit een ander perspectief gezien begint voor Milik nu het grote werk pas echt.

Bekijk hier de voorbeschouwing met Arek Milik op de wedstrijd tegen Nederland:

Bron: nos.nl