Het ‘Scherpen-traject’ bij Ajax is geen stap terug: ‘Hij traint nu met topspelers’

0
220

Hij had vanavond in het shirt van FC Emmen de Johan Cruijff Arena kunnen betreden, voor het eredivisieduel met Ajax. In plaats daarvan speelde hij vrijdag met Jong Ajax tegen TOP Oss: Kjell Scherpen.

De 19-jarige doelman koos in april voor een transfer naar Ajax. Een mooie stap, maar ook een risico na een seizoen met 34 eredivisiewedstrijden voor Emmen.

Want Scherpen wist dat hij in Amsterdam niet in het eerste elftal zou beginnen. Hij traint wel mee met de ploeg van Erik ten Hag, maar zijn wedstrijden speelt hij bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Waarom maakt een jonge speler als Scherpen zo’n keuze?

“Het lijkt op het eerste gezicht een stap terug”, zegt Alfons Groenendijk, trainer van ADO Den Haag. “Maar ik begrijp het wel.”

“Scherpen traint nu met topspelers en kan van dichtbij zien wat het niveau is dat hij uiteindelijk wil bereiken. En als hij bij Ajax slaagt, heeft hij meteen de nationale top bereikt.”

Sterker en fitter

Groenendijk stond in het seizoen 2013/2014 aan het roer bij Jong Ajax, dat destijds debuteerde in de eerste divisie. “Ik ken beide situaties, heb zowel bij topclubs als kleinere clubs in de keuken kunnen kijken.”

“De faciliteiten zijn bij de topclubs toch beter”, aldus Groenendijk. “Bij Ajax worden alle facetten getraind. Met individuele krachtprogramma’s bijvoorbeeld, daar wordt een speler sterker en fitter van.”

Dat zoiets zijn vruchten af kan werpen, bewijst Perr Schuurs. De 19-jarige verdediger kwam na zijn komst van Fortuna Sittard in de zomer van 2018 vooral in actie voor Jong Ajax. Met de Limburgers had hij afgelopen seizoen in de eredivisie kunnen spelen.

“De stap naar Ajax was groter dan ik had verwacht”, bekende Schuurs deze week tegenover Voetbal International. Er zat niets anders op dan zijn eerste twaalf maanden in Amsterdam te beschouwen als een leerjaar.

Schuurs lette tijdens trainingen goed op spelers als Matthijs de Ligt en Daley Blind en kweekte zes kilo extra spiermassa. En zie daar, in de eerste weken van dit seizoen is hij basiskracht in het eerste van Ajax.

Groenendijk herkent zich in de woorden van Schuurs. “Ik ging zelf in 1991 van Roda JC naar Ajax. Ik had het idee dat we bij Roda best een goed elftal en een prima niveau hadden,” zegt hij. “Totdat ik bij Ajax kwam.”

“Daar merkte ik dat het allemaal nog wat sneller ging, dat ik op mijn tenen moest lopen. Het is dan toch een groot verschil.”

Als het traject van Scherpen en Schuurs voor beide spelers op de lange termijn een succes wordt, is wellicht een nieuwe trend gezet. Voor kleinere clubs, zoals het ADO van Groenendijk, is dat een risico. Want deze clubs raken de grootste talenten in een vroeg stadium kwijt.

“Het is een bedreiging, in de zin dat jonge spelers sneller worden weggehaald door topclubs. De verschillen worden dan steeds groter.”

Voor de spelers zelf is het risico volgens Groenendijk uiteindelijk beperkt. “Want wie bij Ajax niet slaagt, kan vrijwel altijd weer bij een kleinere club terecht.”

Bron: nos.nl