Hoe blijven de topscorers Dessers en Linssen fit zonder training op de club?

0
103

De eredivisie ligt stil en de spelers zitten noodgedwongen thuis. Hoe zorgen de topscorers Cyriel Dessers (Heracles Almelo) en Bryan Linssen (Vitesse) ervoor dat ze fit blijven?

Eigenlijk zou Cyriel Dessers nu in Abuja moeten zijn, in voorbereiding op zijn debuut als international van Nigeria. In plaats daarvan zit hij in een Apeldoorns appartement. “Poeh, in het begin was dat mentaal wel zwaar. Ik was wel even aangeslagen, want dat zou het mooiste moment uit mijn carrière zijn geweest. Maar natuurlijk zijn er nu veel belangrijkere dingen aan de hand, voor iedereen. Dat debuut kan wel even wachten.”

Toen de uitnodiging van de Nigeriaanse bondscoach Gernot Rohr op de mat plofte, ging een droom in vervulling bij de topscorer van de eredivisie. De hele wereld mocht weten hoe trots hij was om het land van zijn moeder te vertegenwoordigen. Hoe verstikkend het coronavirus om zich heen zou grijpen en hoe vreselijk de gevolgen zouden zijn, daar konden we ons toen nog geen voorstelling van maken.

Inmiddels zit Dessers, net als iedereen, thuis en is hij aan de slag gegaan om fit te blijven voor als de eredivisie hervat wordt. Voorlopig is 6 april de streefdatum, maar eigenlijk weet niemand hoelang het gaat duren.

“Ik heb snel nog even mijn eigen gym aangeschaft. Nee, geen gewichten en halters. Een springtouw, een buikspierroller en van die elastieken bandjes. Simpele dingen waarmee je krachttraining kunt doen met je eigen lichaamsgewicht.”

Individueel programma

Colin de Graaf, de fysieke coach van Heracles, heeft alle spelers een individueel programma gegeven. De looptrainingen doet Dessers nu nog buiten.

“Het moeilijkste vind ik dat er geen einddatum is: het kan een maand duren, maar ook langer. Natuurlijk mis ik het voetballen, de trainingen. Maar ik ben deze week een keer naar de Veluwe gereden om te hardlopen. Dat vond ik eigenlijk heel mooi, zo door het bos en de heidevelden. Hopelijk kan ik zo nog wat meer van de Veluwe zien.”

Ondertussen vult hij zijn dagen met allerlei zaken. “Ik ben bezig met de administratie. En ik ben mijn foto’s op mijn laptop aan het sorteren en albums aan het maken. Ik ben daar nog niet zo handig in, dus dan gaat de tijd snel. En ik ga af en toe naar de supermarkt. Hier in Apeldoorn zijn de schappen nog goed gevuld.”

Thuis in Venlo is Vitesse-aanvoerder Bryan Linssen net klaar met een spelletje Fortnite als we hem bellen. Een computerspelletje met teamgenoot Thomas Buitink, op afstand uiteraard.

“Filmpje kijken, in de tuin werken, spelletje op de Playstation. Er is nog genoeg te doen hoor”, klinkt Linssen opgewekt. Bij de pakken neerzitten is geen optie, al beseft hij mede door een familielid met een broze gezondheid maar al te goed hoe ernstig de coronacrisis is.

“Het zijn rare weken voor iedereen. Voor ons is het zaak om niet ziek te worden, gezond te eten en fit te blijven. Maar uiteindelijk gaat het gewoon om de gezondheid van iedereen en dan is voetbal echt een bijzaak”, zegt Linssen.

‘Bandje met hoogtepunten’

Twee tot vier uur per dag is hij bezig met de individuele oefeningen, die hij elke dag via Whatsapp van de club krijgt. “Het loopwerk doe ik nu nog buiten, maar als het moet heb ik ook een loopband thuis.”

“Op dit moment is het vooral een kwestie van discipline. We zijn pas een week op weg en ik vermoed dat we op 6 april ook niet meteen weer het veld op kunnen. Maar je moet zorgen dat je wel klaar bent voor die laatste drukke weken.”

Het directe contact met zijn medespelers mist hij het meest, al biedt de spelcomputer uitkomst. “En in onze Whatsapp-groep is het nog altijd druk. Gelukkig blijft het vrij luchtig en kunnen we elkaar een beetje motiveren.”

De technische staf van Vitesse heeft de spelers zelfs wat tactisch huiswerk gegeven. “Je bedoelt videobeelden? Ja, die heb ik ook gekregen. Alleen bij mij was het een bandje met hoogtepunten. Dat motiveert een stuk meer, haha.”

Bron: nos.nl