In Colombiaanse lockdown werkt Quintana aan Tourvorm: ‘Podium is het doel’

0
64

Hoe hij het gaat doen en of het hem überhaupt gaat lukken, dat weet hij nog niet. Maar in zijn dromen staat Nairo Quintana op 20 september in Parijs op het podium van de Tour de France.

De Colombiaanse renner verblijft sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus in zijn vaderland, dat sinds 24 maart in lockdown is. Onder strikte voorwaarden mag hij er trainen, met als doel een goede eindrangschikking in de Ronde van Frankrijk met zijn nieuwe ploeg Arkéa-Samsic.

“Het plan is om over enkele weken het vliegtuig naar Frankrijk te pakken, samen met de andere Colombiaanse renners”, vertelt Quintana. “We zijn al op verschillende momenten bij elkaar geweest, dus dat went al een beetje. De vlucht zal daarom ook niet vreemd zijn.”

‘Doel is podium in Parijs’

Quintana mag gezien de vele hoogtemeters in Colombia niet klagen over zijn trainingsomstandigheden, maar of de huidige trainingen hem in de goede vorm van het begin van het wielerseizoen zullen brengen, is een vraag die ook bij de winnaar van de Giro d’Italia (2014) en Vuelta a España (2016) zelf leeft.

“Ik heb geen idee of ik door deze trainingen in de juiste vorm zal zijn”, biecht Quintana op. “Train ik genoeg? Train ik te veel? Dat is nu lastig in te schatten. Hoe goed ik ben, zullen we zien wanneer de Tour van start gaat. Dat bepaalt ook of ik mijn doel weet te behalen: het podium in Parijs.”

Dat Quintana en ook andere Colombiaanse wielersterren op 29 augustus aan de Tourstart in Nice mogen staan, was geen uitgemaakte zaak. De regering van het Zuid-Amerikaanse land heeft besloten dat de landsgrenzen en het luchtruim in beginsel tot en met 31 augustus gesloten blijven.

De in eigen land immens populaire Quintana deed daarom bij herhaling een uitdrukkelijke oproep aan de minister van Sport om een uitzondering te maken voor hem en zijn collega’s, onder wie de Tourwinnaar van vorig jaar Egan Bernal, Rigoberto Urán en Fernando Gaviria. En die oproep had succes, want binnen enkele weken zullen Quintana en de andere Colombiaanse wielrenners met een privévliegtuig afreizen naar Frankrijk.

Het is bepaald niet de eerste keer dat Quintana zichzelf een uitzonderingspositie heeft verschaft. Eerder regelde hij al, net als Bernal, dat hij weer op de weg en dus in de buitenlucht mag trainen. “Daarom was dit een belangrijke week, we kregen weer een beetje het gevoel terug.”

Daardoor hoefde hij het niet meer te doen met de virtuele trainingen op de rollenbank thuis, die soms “best moeilijk” waren. “Op een dag trainde ik digitaal met mijn teamgenoten. We waren allemaal hard aan het trappen, toen plotseling de data op het scherm verdwenen.”

“Het lag echter niet aan de internetverbinding, die werkte prima. Maar mijn jongste zoon had de verbinding van de simulator verbroken, waardoor ik zeven à acht minuten achteropraakte bij mijn teamgenoten”, vertelt de dertigjarige renner lachend. “Zulke dingen gebeuren.”

Bron: nos.nl