‘In hoofdtoernooi Australian Open was onder deze omstandigheden niet gespeeld’

0
184

Tennisster Richèl Hogenkamp is niet te spreken over de condities waaronder de Australian Open van start zijn gegaan. De Doetinchemse (27) sneuvelde in de eerste ronde van de kwalificatie en beklaagde zich na afloop over de extreme omstandigheden waaronder ze moest spelen.

“Zelf heb ik er alleen wat trekkende ogen aan overgehouden”, zegt ze na de nederlaag tegen Wang Xiyu. “Maar dit waren wel andere omstandigheden dan we gewend zijn.”

Australië wordt al weken geteisterd door bosbranden die vrijwel de gehele oostelijke kuststrook onder een zware deken van rook hebben gelegd.

Beter binnen blijven

Opvallend is dat inwoners van Melbourne geadviseerd wordt binnen te blijven vanwege de vervuilde lucht, terwijl de spelers bij de Australian Open in diezelfde stad geacht werden hun partijen buiten te spelen. Het tennispark beschikt over voldoende binnenbanen om het gehele toernooi onder een dak af te werken.

“De eerste dag van het hoofdtoernooi was onder deze omstandigheden niet gespeeld”, denkt Hogenkamp, die daarin geen excuses zoekt voor haar nederlaag. “Iedereen heeft er wel last van gehad.”

De wedstrijden begonnen op de eerste dag van het kwalificatietoernooi al een paar uur later. Meerdere deelnemers klaagden over de hardnekkige weigering van de organisatie om het speelschema aan te passen vanwege de branden.

Dieptepunt

Dieptepunt was de opgave van Danila Jakupovic. De Sloveense moest de strijd staken vanwege benauwdheidsverschijnselen, nota bene bij een voorsprong. Ze ging in de beslissende fase van de tweede set naar de grond, waarna ze in tranen de baan verliet.

Als het aan Ashleigh Barty had gelegen, was het toernooi uitgesteld. De Australische nummer één van de wereld uitte vorige week haar zorgen al: “Tennis is een spelletje. Er zijn op dit moment andere dingen die eerst moeten worden opgelost.”

Ze kreeg bijval van andere deelnemers, onder wie Novak Djokovic, de titelverdediger bij de mannen.

Incidenten

“Veel tennissers hebben de laatste dagen hun ongenoegen geuit, vooral via Instagram”, merkte Hogenkamp. En de kritiek op de organisatie zal niet minder worden na de incidenten tijdens de openingsdag.

Bron: nos.nl