Invallers helpen RKC aan verdiend punt tegen tiental Heerenveen

0
114

RKC Waalwijk heeft in een vermakelijk duel met 1-1 gelijkgespeeld tegen sc Heerenveen. De Friezen waren vrijwel het gehele duel de onderliggende partij, maar leken de 1-0 voorsprong met tien man over de streep te trekken.

Acht minuten voor tijd zorgde invaller Vitalie Damascan voor de verdiende gelijkmaker.

Corona

Daags voor de ontmoeting werd Heerenveen opgeschrikt door een positieve coronatest. Trainer Johnny Jansen moest daardoor drie spelers missen, waarvan twee uit voorzorg in thuisisolatie bleven.

Dat liet zich vooral voelen op de reservebank, want de basisopstelling van de Friezen leek nog verdacht veel op de formatie die zo knap bovenin meedraait in de eredivisie.

Toch waren de Waalwijkers heer en meester in het openingskwartier, maar de eerste de beste kans voor Heerenveen leverde meteen een doelpunt op.

Jan Paul van Hecke vond Henk Veerman met een dieptepass. De aanname van de Volendamse spits was niet best, maar daarmee ontdeed hij zich wel van verdediger Melle Meulensteen en oog in oog met doelman Kostas Lamprou aarzelde Veerman geen moment.

De Friezen kregen daarna nog een kans via Mitchel van Bergen, wiens vader Carlo ooit nog voor RKC voetbalde. Het initiatief bleef echter liggen bij de Waalwijkers, die pech hadden bij inzetten van Finn Stokkers en Cyril Ngonge.

Kort voor rust moest Heerenveen verder met tien man, nadat de Belg Sieben Dewaele zijn noppen op de voet van landgenoot Ngonge had gezet.

Doelman Erwin Mulder voorkwam kort na rust met een geweldige reflex dat RKC op gelijke hoogte kwam. Ola John dribbelde zich vrij en verstuurde een prima voorzet op Richard van der Venne, maar diens kopbal werd op de lijn gekeerd door Mulder.

Heerenveen plooide terug en loerde op de uitbraak via Henk Veerman, maar de spits liet na zijn negende doelpunt van het seizoen te maken. Even later toonde Mulder opnieuw zijn waarde door met zijn hoofd redding te brengen op een snoeihard schot van dichtbij van Van de Venne.

De aanhouder wint (een punt)

Naarmate de tweede helft vorderde sloeg de wanhoop toe bij RKC, dat ondanks de druk op het doel van Heerenveen steeds minder vaak gevaarlijk wist te worden. De beste kans was zelfs voor Van Bergen, maar de pijlsnelle spits schoot wild over.

Toch kwam de dikverdiende gelijkmaker er nog. Met een fraaie dribbel bereikte invaller Thierry Lutonda de achterlijn en zijn voorzet werd door een andere invaller, de Moldaviër Vitalie Damascan, snoeihard binnengeschoten.

Bron: nos.nl