Jakobsen, Wiebes en Van Dijk rijden voor EK-medailles: ‘Gaan absoluut voor prijzen’

0
5

Lorena Wiebes en Fabio Jakobsen moeten voor Nederland de Europese titels op de weg gaan binnenfietsen. Bondscoaches Loes Gunnewijk en Koos Moerenhout hebben de selecties voor de EK wielrennen bekendgemaakt, die in augustus worden verreden in München.

De mannen rijden op 14 augustus 207,9 kilometer met finish in München. Op wat klimwerk in de eerste kilometers is het parcours nagenoeg vlak. “De eerste helft van het parcours is uitdagend maar het tweede deel is vlak. Er zal sowieso met hoge snelheid worden gereden. Met deze sterke ploeg kunnen we Fabio goed ondersteunen en willen we hem op de best mogelijke plek afzetten voor een massasprint”, zegt Moerenhout.

In de 24 kilometer lange individuele tijdrit op 17 augustus start bij de mannen namens Nederland alleen Jos van Emden (Jumbo-Visma). “Het is afwisselend parcours wat voorbij zal vliegen”, voorspelt Moerenhout. “Een toptiennotering is met Jos een realistische doelstelling.”

De vrouwen fietsen op 21 augustus 128 kilometer ook met finish in München. “Kijkend naar het profiel van de wegkoers verwacht ik een massasprint op de finish”, zegt Gunnewijk. “Lorena Wiebes is op dit moment één van de snelste vrouwen van het peloton, tijdens de Tour de France Femmes pakte ze op die manier twee ritoverwinningen. Lorena is dan ook de kopvrouw voor het EK.”

“We gaan absoluut voor de prijzen. Zo hebben we op de tijdrit (ook op 14 augustus, red.) onder andere wereldkampioene Ellen van Dijk aan de start staan”, zegt de bondscoach van de vrouwen. “We gaan voor dubbel goud.”

Waarom staat Mathieu van der Poel er niet tussen in de mannenselectie? Het EK komt voor de Nederlands kampioen nog even te vroeg. Van der Poel stapte vorige maand af in de tiende etappe van de Tour de France, raakte vervolgens tien dagen zijn fiets niet aan en rijdt sinds vorige week pas weer zijn eerste rondjes. Nog even geen EK dus.

“Dat heb ik ook tegen Koos (Moerenhout, red.) gezegd, dat ga ik niet doen”, zei Van der Poel vorige week. Op de WK in Wollongong verwacht hij wel te racen. “Ik hoop wel de beste versie van mezelf te zijn in Australië, ja.”

Bron: nos.nl