Jarige Zoetemelk (75) nog altijd niet de oude: ‘Pas over paar maanden’

0
136

Joop Zoetemelk zat vrijdagavond in de trein terug naar zijn huis in Frankrijk toen de klok twaalf uur sloeg en hij 75 jaar was geworden. “Om de twee minuten kwam er een berichtje binnen. Die treinreis was zo voorbij.”

“Niet iedereen haalt het”, zegt Zoetemelk lachend over zijn 75ste verjaardag. “Ik hoop er nog vijf, tien of vijftien jaar bij te doen.”

Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van herstel voor de Tourwinnaar van 1980, die in september 2020 aangereden werd tijdens een fietstochtje. “Ik had wel direct door dat het foute boel was. Anders was ik wel weer opgestapt en weggefietst”, zei hij vorig jaar over het ongeluk.

Destijds kon hij onder meer door beschadigde zenuwen in zijn schouder nog geen balpen vasthouden. Inmiddels gaat het beter met de voormalig wielrenner.

“Ze hadden gezegd dat het meer dan een jaar zou gaan duren, misschien wel twee jaar. Dus ik heb met twee jaar rekening gehouden, maar het moet over een paar maanden wel weer een beetje normaal zijn.”

Sporten met muziek

Ondertussen houdt Zoetemelk zich vooral bezig in en rond zijn huis in Frankrijk. “Ik kan steeds meer doen, in de tuin, in het bos. Met de fiets wacht ik nog even, want het is toch winter, maar ik kan wel met stokken lopen.”

Bekijk in de carrousel enkele hoogtepunten uit de wielercarrière van Joop Zoetemelk:

En dat is niet het enige sportieve wat Zoetemelk doet. “We hebben boven een sportzaaltje gemaakt, met een loopmat, fiets en een roeiapparaat. Ik kan van alles doen.” En dat doet hij dan ook maar al te graag, maar dan wel met muziek erbij.

“Ik heb al die oude platen van vroeger weer opgezocht en een oude platenspeler tevoorschijn gehaald.” Daar draait Zoetemelk dan onder meer een LP van Elvis Presley. “Als er een plaat afgelopen is, dan ga ik naar het volgende apparaat. Zo draai ik rond.”

Een huis vol

Op zijn verjaardag zal er weinig muziek klinken vanuit de sportkamer. Dan is hij druk met de visite. “Het huis zit al vol, met de buren, met iedereen. Vanavond komen de kinderen en kleinkinderen.”

Bron: nos.nl