Jumbo-Visma naar Italië: ‘Geen discussie, moeten gewoon starten’

0
66

Het doorgaan was onzeker, maar inmiddels is er groen licht. De Italiaanse voorjaarsklassiekers gaan ondanks de uitbraak van het coronavirus voorlopig door. Dat betekent dat wielerploegen van over de hele wereld de komende weken ‘gewoon’ afreizen naar Italië.

Merijn Zeeman is sportief directeur van Team Jumbo-Visma. En ondanks de commotie staan zijn renners komende zaterdag gewoon aan de start van de Strade Bianche, zegt hij dinsdagochtend in het Radio 1 Journaal.

“Er is geen discussie. De wedstrijden zijn onderdeel van de World Tour, en daar hebben wij een startplicht. Als er een wedstrijd wordt georganiseerd, worden wij geacht aan de start te verschijnen. De organisatie van de wedstrijd bepaalt of de wedstrijd wel of niet doorgaat.

En dat terwijl er overal in de wereld grote sportevenementen worden afgelast. De WK shorttrack in Zuid-Korea is al gecanceld, de Zwitserse voetbalcompetitie ligt de komende maand stil en sommige wedstrijden in de Serie A worden gespeeld zonder publiek. Dat is ook Zeeman opgevallen.

“Iedereen volgt het nieuws en ziet wat er om ons heen gebeurt”, reageert hij. “Wij zoeken houvast. En als instanties uitspreken dat de situatie veilig genoeg is, kunnen we niets anders dan daar op vertrouwen.”

En coronavirus of niet. Als de wedstrijden doorgaan, wil Jumbo-Visma ook goed voor de dag komen. “Wij hebben onze sporters maanden getraind voor deze periode. Dus dit is ook de periode dat we willen presteren. En als de wedstrijden doorgaan, dan spreekt ons sportershart.”

Bron: nos.nl