Jumbo-Visma wil opheldering van UCI over extra achterstand van Kruijswijk

0
309

Jumbo-Visma gaat om opheldering vragen bij de jury van de UCI over de tijdwaarneming bij de etappe van vrijdag. Volgens de Nederlandse ploeg is er in de geneutraliseerde Touretappe een fout gemaakt, met negatieve gevolgen voor kopman Steven Kruijswijk.

Door de regen, hagel en modderstromen op weg naar finishplaats Tignes werd de etappe vroegtijdig beëindigd. De organisatie besloot vervolgens om de verschillen op de top van de Col d’Iseran aan te houden voor het algemeen klassement.

Jumbo-Visma reageert op basis van een berekening van De Avondetappe (gebaseerd op de televisiebeelden). De groep van Kruijswijk, met daarin onder anderen Geraint Thomas en Emanuel Buchmann, kwam volgens de beelden 58 seconden later boven dan Egan Bernal, die na de etappe het geel om zijn schouders kreeg.

Maar in de officiële uitslag staat 1.03 als verschil, vijf seconden meer dus.

De ploeg gaat voor de start van de voorlaatste etappe verhaal halen bij de jury van UCI. Mogelijk tekent Jumbo-Visma ook nog protest aan.

De vraag van Jumbo-Visma is dan ook: waar komen die vijf seconden vandaan? Het zijn in ieder geval geen bonificatieseconden. Die worden er pas later bij opgeteld. En omdat Bernal als eerste over de bergtop ging, verdiende hij er acht, geen vijf.

In het klassement stond Kruijswijk op 0.17 van Bernal. Tel daarbij de 0.58 op van de etappe plus de acht bonificatieseconden en je komt uit op 1.23. Maar Kruijswijk staat in het klassement op 1.28 van de gele trui.

Tot verrassing van de ploegleiding van Jumbo-Visma, die met de NOS-beelden onder de arm verhaal gaat halen bij de UCI-jury.

Bron: nos.nl