Kan Froome ooit nog fietsen? ‘Zijn situatie is zeker zorgwekkend’

0
322

Na zijn aangrijpende valpartij van gisteren ligt wielrenner Chris Froome op de intensive care van een ziekenhuis in Saint-Etienne. Steeds duidelijker wordt hoe hard de klap van de 34-jarige Brit geweest moet zijn.

“We hebben zijn data uitgelezen: hij ging van 54 kilometer per uur naar acute stilstand”, zegt Dave Brailsford, manager van de Ineos-ploeg, tegen de BBC. “Hij ligt er niet best bij. Je hebt crashes en slechte crashes. Dit was een slechte crash.”

Froome ging onderuit bij verkenning van de tijdrit in het Criterium du Dauphiné. Hij brak zijn rechterdijbeen, rechterelleboog, een heup en enkele ribben en moest logischerwijs ook een streep zetten door zijn deelname aan de Tour de France.

Wil Froome ooit nog wel fietsen?

Brailsford maakt zich grote zorgen om het herstel van zijn kopman. De Brit, die bij de Tour voor zijn vijfde eindzege zou gaan, zou direct na zijn val gezegd hebben nooit meer op een fiets te stappen.

Brailsford wil niet te ver in Froome’s toekomst kijken: “Hij is geopereerd, zodat de eerste fase van medische zorg optimaal is. Het is een situatie die zich geleidelijk moet ontwikkelen. Maar dat het zorgwekkend is, dat is een ding dat zeker is.”

De chirurg die Froome geopereerd heeft, is opvallend positief in de Franse krant L’Équipe. Hij acht het “zeer goed mogelijk” dat de renner in 2020 weer terugkeert als topsporter.

Neus snuiten ging mis

Froome kwam ten val in een afdaling toen hij zijn hand van het stuur haalde om zijn neus te snuiten. De wind greep zijn voorwiel en blies hem tegen een muur aan.

Ploeggenoot Wout Poels reed op dat moment bij hem en zag het gebeuren. Hij vertelde er gisteren over op NPO Radio 1 bij Langs de Lijn En Omstreken.

Bron: nos.nl