Kan Isak ook tegen De Ligt scoren? ‘Daar gaat het hier in Zweden over’

0
291

Dat Willem II-spits Alexander Isak een sensatie is op de Nederlandse voetbalvelden, is groot nieuws in Zweden, het land waar het 19-jarige talent vandaan komt. De belangstelling is extra groot, omdat hij zaterdag tegen Ajax speelt.

“Iedereen volgt Isak hier. Het gaat al een paar dagen over zijn confrontatie met ‘Liecht’, die hele goeie verdediger van Ajax. Hoe spreek je zijn naam ook alweer uit? Ja, De Ligt. Die bedoel ik.”

Aan het woord is Daniel Nannskog, voormalig international van Zweden en tegenwoordig bekend analyticus van SVT, de Zweedse publieke omroep. “Scoren tegen Heracles zegt niet alles, Ajax wordt een echte test voor hem.”

Isak wordt door Willem II tot het einde van het seizoen gehuurd van Borussia Dortmund. Na tien eredivisieduels heeft hij al tien keer gescoord. Afgelopen dinsdag blonk hij tegen Heracles Almelo ook uit met twee goals en twee assists.

“Ik heb die wedstrijd hier live gezien”, vertelt Nannskog. “Ook zijn wedstrijd tegen Ajax zal hier uitgezonden worden. Isak is onze grote hoop. Na Zlatan hebben we geen grote ster meer gehad in het nationale team. Er ligt dus wat druk op hem.”

Debuteren en scoren op zijn zestiende

Isak was zestien jaar toen hij debuteerde voor AIK Solna en meteen scoorde. Op zijn zeventiende speelde hij zijn eerste van in totaal vier interlands en werd hij dankzij een treffer tegen Ivoorkust de jongste doelpuntenmaker voor Zweden ooit.

De vergelijking tussen Isak en Zlatan Ibrahimovic wordt vaak gemaakt. Er zijn dan ook behoorlijk wat raakvlakken. Beide spelers zijn lang, technisch sterk en op jonge leeftijd al heel goed. Ibrahimovic had echter veel meer duels nodig voor zijn tiende goal in de eredivisie: 38.

“Wow, dat wist ik niet”, zegt Nannskog. “En hij speelde voor Ajax, hè? Isak ‘slechts’ voor Willem II. Van deze jongen – dat zeg ik ook steeds op televisie – kunnen we nog heel veel verwachten. Hij speelt simpel, maar effectief. Eén keer raken. Zlatan wilde op die leeftijd alleen maar dribbelen.”

Nederland of Duitsland?

Isak ontwikkelt zich stormachtig bij Willem II, daar waar hij bij Dortmund nauwelijks speeltijd kreeg. Is het niet beter voor de Zweed om na dit seizoen in Nederland te blijven in plaats van terug te keren naar de Bundesliga?

Nannskog: “Dat hangt er vanaf. Wil de coach hem kansen geven bij Dortmund? Dat gevoel heb ik niet. Het belangrijkste is dat hij een coach heeft die in hem gelooft. Hij kan ook naar een grotere club in Nederland. Of bij Willem II blijven. Barcelona schijnt interesse te hebben, maar dat is echt nog te vroeg.”

Spelen in Nederland heeft veel Zweedse spitsen geen windeieren gelegd. Naast Ibrahimovic kwamen onder anderen ook Henrik Larsson, Ola Toivonen, Marcus Berg en Marcus Allbäck hier tot wasdom voordat ze in het Zweedse nationale team schitterden.

“Veel van onze spitsen hebben in Nederland gespeeld, ja”, weet Nannskog. “De mentaliteit is bij jullie hetzelfde als bij ons en er wordt aanvallend gevoetbald, het is open. Als aanvaller heb je ruimte om te spelen. Dat is heerlijk, weet ik als oud-spits.”

Nannskog zelf voetbalde in Zweden, Noorwegen en China. Een transfer naar Nederland had hem misschien ook verder gebracht. “Haha, wie weet. Ik weet nog dat ik naar Griekenland en Duitsland kon. Nederland vast ook wel, maar dat kan ik me niet meer herinneren.”

Bron: nos.nl