Kerstrapport AZ: ‘Wat Stengs en Boadu laten zien, is niet normaal’

0
138

Met de gourmetlucht nog in de neus en de oliebollen in het verschiet is het tijd om terug te blikken op de eerste seizoenshelft van de eredivisie. Hoe hebben Ajax, AZ, PSV en Feyenoord het gedaan? De vaste gezichten van Studio Voetbal spreken: Arno Vermeulen, Pierre van Hooijdonk en Theo Janssen. Vandaag: AZ.

Dat er veel talent rondloopt op het trainingscomplex in Wijdewormer mag geen verrassing heten. Al jaren wordt de jeugdopleiding van AZ geprezen, het rommelt zelden tot nooit binnen de club en verschillende spelers wordt een fraaie toekomst voorspeld.

Maar dat al die talenten, aangevuld met een paar gerichte aankopen, Ajax zouden uitdagen in de titelstrijd, had onder anderen Van Hooijdonk niet verwacht. “Het verrast me dat ze het zo lang volhouden, maar het loopt als een tierelier bij ze.”

Janssen: “AZ speelt een heerlijke eerste seizoenshelft met herkenbaar voetbal en veel beweging.”

Na 18 van de 34 speelronden staat AZ tweede, drie punten achter Ajax. De duels met de traditionele topdrie werden alle drie gewonnen. Alleen de nederlaag tegen Sparta, afgelopen weekeinde, is een kleine domper.

Van Hooijdonk: “Ze hebben niet zulke grote tegenslagen gehad, behalve dan de blessures van Ron Vlaar en Pantelis Hatzidiakos. Maar misschien wordt dit wel een seizoen zonder tegenslagen, dan kan het nog spannend worden.”

‘AZ kan kampioen worden’

Ook voor Vermeulen is AZ een serieuze kanshebber op de titel. “Dit is wel een elftal dat kampioen kan worden. Dat zag je ook bij Feyenoord in hun kampioensjaar. Als alle spelers een topjaar hebben, kun je kampioen worden. En deze spelers hebben tot nu toe een topjaar. Ik denk dat ze het wel kunnen volhouden, tenzij blessures de ploeg parten gaan spelen.”

Janssen is iets minder optimistisch. “Voor mij zijn de kansen van AZ een stuk lager dan die van Ajax, want zij hebben een bredere selectie. Het aantal wedstrijden gaat voor AZ te veel worden. Er komt nog een heleboel aan en ze hebben al zo veel gespeeld. Met een bredere selectie is dat beter te verdragen.”

Hoewel de analisten de kracht van het hele elftal benadrukken, heeft ook AZ natuurlijk zijn uitblinkers. Daarbij valt vooral de ontwikkeling van Myron Boadu (18) en Calvin Stengs (21) op, samen al goed voor veertien assists en veertien goals in de eredivisie.

“Dat is wel een bijzonder verhaal. We wisten niet echt wat ze zouden kunnen brengen, door hun leeftijd en blessure-achtergrond”, zegt Vermeulen, daarbij refererend aan het feit dat zowel Stengs als Boadu een zware blessure heeft moeten overwinnen.

Vermeulen: “Nu vinden we het normaal dat ze zo spelen en bij het Nederlands elftal zitten, maar dat is natuurlijk niet normaal.”

Van Hooijdonk pikt bij de vraag naar de opvallendste speler spits Boadu eruit. “Als je op zo’n jonge leeftijd al over zulke eigenschappen beschikt… Hij is fysiek sterk, snel en kan heel goed samenwerken met Stengs en Oussama Idrissi. Een geweldige speler.”

Janssen noemt zichzelf een Stengs-liefhebber. “Hij speelt sierlijk, met steekpasses en ballen in de ruimte. Hij is een eenheid met Boadu, die twee hebben een klik. Stengs is bijna een nonchalante voetballer. Zo komt hij over, maar hij doet zo veel goed.”

De conclusies van de drie analisten leiden tot drie keer het rapportcijfer 8. “Ik kan geen speler noemen die tegenvalt”, zegt Vermeulen.

Van Hooijdonk: “Ze doen het uitstekend in de eredivisie en hadden zich één wedstrijd voor het einde al geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League. De titelkansen zijn niet zo groot, maar ze zijn er wel.”

Janssen: “Van mij krijgt AZ zelfs een dikke acht. Ik ben gecharmeerd van hun manier van spelen. Er zijn jonge talenten opgestaan en doorgebroken, ik geniet ontzettend van AZ.”

Bron: nos.nl