Klassementsambities brachten Rohan Dennis op het randje van een eetstoornis

0
141

Rohan Dennis, de wereldkampioen tijdrijden, heeft zijn klassementsambities voor de grote rondes naast zich neergelegd omdat hij bang is om een eetstoornis te ontwikkelen. Dat zegt Dennis in een interview met de Australische krant The Advertiser.

“Ik begon meer, en dan weer minder te eten. Ik bevond me op de gevaarlijke weg naar een complex of een stoornis”, zegt Dennis, die in 2016 aankondigde dat hij zichzelf minimaal vier jaar wilde geven om in de grote rondes mee te doen in het algemeen klassement.

Dat de 29-jarige renner een turbulente periode achter de rug heeft, was al bekend. Zelf betitelde hij 2019 zonder enige twijfel als het moeilijkste jaar in zijn carrière. “Dit wens ik mijn ergste vijanden nog niet toe”, zei de Australiër nadat hij in Yorkshire voor de tweede keer in zijn loopbaan wereldkampioen tijdrijden was geworden.

Dat was een hoogtepunt, maar twee maanden eerder was hij nog plotseling uit de Tour de France verdwenen, nota bene één dag voor de tijdrit in Pau. Over de reden, die mede zou liggen in onvrede over het materiaal van zijn ploeg Bahrain-Merida, bleef Dennis zelf steeds vaag. Hij liet wel doorschemeren dat hij psychisch niet helemaal in orde was. “Het zat allemaal in mijn hoofd”, zei hij.

In de Australische krant vertelt Dennis nu open over het gevecht met zijn gewicht dat hij het afgelopen jaar voerde. Om als, van nature relatief zwaardere tijdrijder, bergop mee te kunnen in de Giro, Tour of Vuelta, moest hij extreem goed op zijn gewicht letten. De mentale stress die dat veroorzaakte werd Dennis te veel.

“Als ik wat aan was gekomen en ik nam een biertje, dan voelde ik me meteen schuldig. Dan at ik een dag later tijdens een training niks, waardoor ik niet goed kon trainen en zonder energie kwam te zitten. Dan denk je dat je niks voorstelt, je voelt je down en toch ga je door.”

Tot een paar dagen voor de WK-tijdrit in Yorkshire worstelde Dennis met zijn gewicht. Vlak voor de race was hij eigenlijk te licht, waardoor hij creatine en eiwitpoeder moest nemen om terug op gewicht te komen.

Na het succesvolle WK tekende de kersverse wereldkampioen een tweejarig contract bij Ineos. Dennis richt zich in 2020 weer helemaal op het tijdrijden. “Ik denk niet dat het de stress waard is”, zegt hij over het leven dat hij als beoogd klassementsrenner moest leiden. “Ik voel me beter als ik nog een beetje een leven heb naast het fietsen. En ik kan nog steeds de beste ter wereld in iets zijn.”

Dennis rijdt dit jaar de Giro d’Italia, die dit jaar drie tijdritten telt, en focust zich daarna op de olympische tijdrit en de WK. Woensdag werd hij bij de Australische kampioenschappen tijdrijden tweede, achter Luke Durbridge.

Bron: nos.nl