Kleindochter Dries van Agt pas drie maanden prof maar nu al naar Tour de France

0
78

De Tour de France voor mannen is nog in volle gang, maar het vrouwenpeloton is stilaan aan het aftellen naar hun ronde door Frankrijk. Op 24 juli is het zover.

De selecties druppelen deze weken binnen. Het Britse Le Col-Wahoo heeft drie Nederlandse namen op papier gezet, onder wie een verrassende: Eva van Agt, de kleindochter van voormalig premier Dries van Agt.

Dat haar opa ooit Nederland leidde, is niet het meest opvallende aan de selectie van de 25-jarige Limburgse. Van Agt is nog geen drie maanden prof.

“Het is een mooi verhaal”, zegt haar manager Tom Varney. “We zagen haar in april voor het eerst rijden, in de Volta Limburg Classic en we wisten gelijk: ze heeft talent. Ze reed slim. En ze was de enige niet-prof in de voorste groep, waarin ze zich al aardig staande wist te houden.”

De ploeg, die op continentaal niveau acteert en een wildcard kreeg van de Tourorganisatie, wilde meer van haar weten. “Door de testen die ze deed, zagen we dat ze het in zich heeft. Ze is supersterk op een fiets.”

Waar haar talent zich al die tijd verborgen hield? Op een kunstgrasveld. “Ze komt eigenlijk uit het hockey. Maar tijdens de lockdown ging ze vaker fietsen om de tijd te doden.” Van het een kwam al snel het ander. “Ze reed vorig jaar criteriums en daar bleek ook al wat ze kan.”

Ook ploegleider Nicholas Marche is enthousiast over de debuterende renster. “Eva is nog steeds aan het ontdekken wat voor type renner ze zal worden, maar we weten zeker dat haar talent kan bovendrijven in de heuvelachtige ritten.”

Van Agt kreeg meteen een contract tot 2024 aangeboden bij de Britse formatie. “Ze heeft inmiddels, in de korte tijd dat ze bij ons is, al een paar eendagswedstrijden gedaan en een etappekoers in Duitsland”, aldus Varney. “Ze ontwikkelt zich goed. Ze kan klimmen, dus we weten dat ze het parcours in de Tour aankan. En we weten ook dat ze acht dagen aankan.”

Ze passeerde de andere rensters binnen de ploeg, die verder bestaat uit veel Britse talenten. “We nemen onze jonge rensters liever nog in bescherming. Een ervan doet nog examen nota bene. En we hebben nog wat blessures.”

Bovendien heeft Van Agt het ook zelf afgedwongen met bijvoorbeeld een 23ste plaats In Thuringen. In juni werd ze tiende op het NK tijdrijden.

Trotse grootvader

Ondertussen zal in huize Van Agt de trots geen grenzen kennen. Opa is altijd een liefhebber van de wielersport geweest en was als minister-president bij de huldiging van Joop Zoetemelk als eindwinnaar van de Tour in 1980.

Van Agt was premier van december 1977 tot november 1982.

Dat kleindochter Eva meedoet aan de eerste Tour de Femmes zal als een verrassing komen. Overigens krijgt Van Agt junior in de Tour een vrije rol van het team, dat voornamelijk droomt van dagsucces.

Mogelijk al op dag één in de sprint met Maike van der Duin. De derde Nederlandse is Marjolein van ’t Geloof, zij is “een belangrijke schakel in de ondersteuning van het team”.

Bron: nos.nl