KNVB krijgt groen licht van FIFA voor test vijf nieuwe spelregels

0
101

De KNVB mag de komende jaren gaan experimenteren met vijf nieuwe regels. Dat is de uitkomst van een tweedaagse vergadering in ons land. De Nederlandse voetbalbond was gastheer van een bijeenkomst met onder meer de wereldvoetbalbond FIFA en de bonden van Amerika (MLS), Duitsland (DFB), Engeland (FA) en België (KBVB).

De vijf nieuwe spelregels zijn de intrap (bij de zijlijn), de selfpass (bij een vrije trap hoef je de bal niet meer over te spelen), tijdstraffen, onbeperkt wisselen en zuivere speeltijd.

De KNVB gaat beginnen met tests in het hoogste jeugdvoetbal. Daarna volgen de hoogste amateurs en via het bekertoernooi moeten de nieuwe regels, mits deze in de smaak vallen, uiteindelijk in de eredivisie terecht komen.

“De FIFA ziet Nederland echt als kraamkamer”, aldus de woordvoerder van de KNVB.

Het overleg heeft verder opgeleverd dat er de komende jaren aan de VAR (Video Assistent Referee) gesleuteld zal worden. In de eerste plaats is er ontevredenheid over de huidige situatie met betrekking tot buitenspel. De getrokken lijnen zorgen bijvoorbeeld voor veel discussie. Verder moet de communicatie (ook met het publiek) verbeterd worden.

Daarnaast moet er voor armere landen een zogenaamde VAR light (kleinere, goedkopere variant) komen.

Bron: nos.nl